PETSTOTAKI SE POSLAVLJAJO: Banka Slovenije bo prenehala izdajati bankovce za 500 evrov

Slovenija

Banka Slovenije bo 26. januarja prenehala z izdajanjem bankovcev za 500 evrov. Po prenehanju njihovega izdajanja bodo ti bankovci ohranili status zakonitega plačilnega sredstva, kar pomeni, da jih bo še naprej moč uporabljati kot plačilno sredstvo in kot hranilca vrednosti.

Svet Evropske centralne banke je 4. maja 2016 sklenil, da trajno ukine izdelavo bankovca za 500 evrov in ga izključi iz serije Evropa. Hkrati je napovedal, da naj bi se bankovci za 500 evrov prenehali izdajati okoli konca leta 2018.

Skladno s tem je bilo na ravni Evrosistema dogovorjeno, da bodo nacionalne centralne banke Evrosistema, kamor sodi tudi Banka Slovenije, 26. januarja 2019 (konec dneva) prenehale z izdajanjem bankovcev za 500 evrov, medtem ko jih lahko preostali tržni udeleženci, kot so poslovne banke in menjalnice, še naprej vračajo v obtok tudi po tem datumu.

Bankovci za 500 evrov bodo ohranili svojo vrednost in jih bo v Banki Slovenije mogoče zamenjati neomejeno dolgo, še piše na spletni strani Banke Slovenije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija