PEKLENSKI VROČINSKI VAL SE IZ AFRIKE ŠIRI V EVROPO: "Pasja vročina" bo najprej zajela Primorsko

Slovenija

Peklenski vročinski val se širi iz Severne Afrike v južno Evropo, je sinoči na Twitterju zapisal škotski meteorolog Scott Duncan. Po poročanju portala Ciklon.si bo ta konec tedna "pasja vročina" dosegla tudi Slovenijo. 

Kot je navedel Duncan, so v prestolnici Tunizije včeraj izmerili temperaturo vrtoglavih 49 stopinj Celzija, ki podira rekorde. Povprečne avgustovske temperature v Tuniziji se gibljejo okrog 30 stopinj Celzija, včeraj pa je bil presežen rekord iz julija 1943, ko so izmerili 47,4 stopinje.

Rekordno visoke temperature so v torek izmerili tudi v severnih mestih Bizerte in Beja. V nekaterih delih države so visoke temperature povzročile izpad električne energije, ker so ljudje s klimatskimi napravami preobremenili električno omrežje, v nekaterih gorskih predelih Tunizije pa so izbruhnili požari. Danes pričakujejo temperature do 40 stopinj Celzija.

To je šele začetek grozljivega vročinskega vala, je zapisal meteorolog in dodal, da so včeraj na Siciliji izmerili temperaturo kar 47 stopinj, piše Jutarnji list. 

Dobil sem vprašanje kaj se dogaja z zalivskim tokom. Dokazano je, da je najbolj oslabel v zadnjih 1600 letih. Glavni...

Objavil/a ciklon.si /srednjeročna napoved dne Sreda, 11. avgust 2021

O vremenskem dogajanju piše tudi Ciklon.si, ki je v objavi na družbenem omrežju Facebook prav tako poročal o stopnjevanju vročinskega vala v naslednjih dneh pri nas. Na območju Slovenije naj bi bilo sprva najbolj vroče ravno na Primorskem zaradi šibke burje. Od sobote naprej pa se bo vročina stopnjevala tudi nad vzhodnim delom države, ko bo zapihal jugozahodni veter, ki bo najbolj okrepljen v nedeljo. Možnost za nevihte bo dokaj majhna, ob koncu tedna lahko v popoldanskem času nastanejo vročinske nevihte zlasti na severu države.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  11 .08. 2021 ob  17: 54
-4
Neke resne vrocine letos pri nas sploh ni bilo.