Peking rahlja politiko enega otroka in odpravlja delovna taborišča

Svet

Kitajska bo zrahljala politiko enega otroka in tako več parom omogočila, da imajo dva otroka. Sporna taborišča, v katerih izvajajo prevzgojo z delom, bo odpravila, smrtno kazen pa bo izvajala v manjšem obsegu. Uvedla bo tudi niz gospodarskih reform, je danes sporočila vladajoča komunistična partija.

Odločitev je komunistična partija obelodanila po ključnem zasedanju v začetku tedna, znanem kot tretji plenum. Ta že tradicionalno velja za prostor napovedi pomembnih reform, tokrat pa je potekal leto dni potem, ko so na čelo partije stopili novi voditelji pod vodstvom Xi Jinpinga. Na njem so sprejeli 22.000 besed dolg dokument o reformah.

Sprememba na področju načrtovanja družine bo parom, v katerih je eden izmed partnerjev edinec, dovolila, da imajo dva otroka.

Politiko rojstev bodo prilagodili

Sedanja kitajska zakonodaja parom prepoveduje več kot enega otroka, izjeme pa so doslej veljale za pare, v katerih sta bila oba partnerja edinca, kot tudi za etnične manjšine in pare na podeželju, ki se jim je kot prvi otrok rodila deklica.

Peking je politiko enega otroka uvedel, da bi zajezil rast prebivalstva, njeno izvrševanje v praksi pa je bilo včasih tudi brutalno. Oblasti niso nalagale le glob, ampak so izvajale tudi prisilne sterilizacije in zahtevale splave že visoko nosečih žensk.

"Politika rojstev bo postopoma prilagojena in izboljšana s ciljem promocije dolgoročne uravnotežene rasti prebivalstva," je poročala Xinhua.

Politika enega otroka je nujna

Kitajsko vodstvo je kljub vrsti pozivom k spremembi načrtovanja družine v državi doslej vztrajalo, da je politika enega otroka nujna, češ da bi pretiran demografski razvoj ogrozil gospodarsko rast države.

Kritiki pa so izpostavljali, da ta politika prispeva k poglabljanju neravnovesja med spoloma, saj so splavi z deklicami nosečih žensk vse do danes pogosti. V letu 2012 se je na 100 deklic rodilo okoli 118 dečkov.

Predstavniki civilne družbe so letos opozorili tudi na grožnjo staranja kitajskega prebivalstva, saj se je v letu 2012 prvič po desetletjih število prebivalcev v starosti za delo začelo zmanjševati.

Kitajska namerava izboljšati človekove pravice

Z odpravo delovnih oz. prevzgojnih taborišč, v katerih lahko državljani pristanejo zgolj po odločitvi policije, namerava Kitajska izboljšati človekove pravice in pravosodne prakse.

Ta taborišča so zelo nepriljubljena. Policija vanje pošilja prestopnike, a tam lahko pristanejo tudi posamezniki, ki se ne strinjajo z odločitvami lokalnih oblasti ali od njih zahtevajo odpravo krivic. Lokalne oblasti pa se jih na ta način znebijo.

Posamezniki lahko zgolj po odločitvi policije, ne da bi stopili pred sodnika, v taboriščih ostanejo tudi do štiri leta. Prevzgojna taborišča je leta 1957 uvedel Mao Zedong za kaznovanje tistih, ki so zagrešili manjše prekrške.

V taboriščih zaprtih okoli 190.000 ljudi

Leta 2009 je bilo glede na takratno poročilo Združenih narodov v tovrstnih taboriščih na Kitajskem zaprtih okoli 190.000 ljudi. V zadnjih letih so bili pozivi za njihovo odpravo vse odločnejši, predvsem zaradi niza odmevnih spornih primerov, o katerih so poročali mediji.

V okviru reform, s katerimi naj bi omehčali vpliv na gospodarstvo, pa bo Peking dovolil zasebne banke, vzpodbujal zasebni kapital v številnih sektorjih, ceno energije pa prepustil trgu, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še odločila komunistična partija.

Tako načrtujejo "širše odprtje bančnega sektorja", saj bodo kvalificiranemu zasebnemu kapitalu ob sicer poostreni regulaciji dovolili odprtje manjših in srednje velikih bank. Iz dokumentov partije izhaja tudi, da želi "na trgu dovoliti več kapitala, ki ni v državni lasti, s čimer bi razvijali gospodarstvo bolj mešanega lastništva".

Deli novico: