PASJI KLIC NA POMOČ V OKOLICI KOPRA: Priklenjen med smetmi, roji komarjev in podganami

Koper

Člane skupine Pasjeljubci na družbenem omrežju Facebook je danes zjutraj razburila objava uporabnice, ki je razkrila, v kakšnih razmerah živi sosedov pes. Mladiček, ki po njenih besedah "joče in zavija že tri dni in tri noči", je priklenjen na verigi, "obkrožen z roji komarjev, muhami in podganami". V dokaz je posnela fotografije, ki psička prikazujejo privezanega med kupom smeti, tudi nevarnih, in druge navlake. "Kam poklicati oziroma to javiti, da se stvar premakne?" se sprašuje zaskrbljena ljubiteljica psov.

Mladiček naj bi bil na verigo priklenjen na odmaknjeni parceli v okolici Kopra. Po besedah članice skupine Pasjeljubci, ki je jokajočega psička odkrila skupaj s sosedo, je začel presrečen skakati, ko je začutil dotik roke. "Bil je tudi zapleten s 'ketno' in se ni mogel niti premakniti. Okolje je ogabno in nevarno (roji komarjev, muhe, podgane, miši in bog ve, kaj vse). Vzeli bi ga, a nisva upali, saj je lastnik 'norec' in če bi naju zagledal tam, bi prišel še s puško," je pojasnila situacijo.

Kot je še dodala, naj bi od istega soseda že reševali muce, lani pa naj bi na isti parceli imel še druge živali, in sicer kokoši in pujse.

Zaskrbljeno ljubiteljico živali zanima, kam se obrniti v takem primeru. Ostali člani že omenjene skupine so ji svetovali društva, ki se ukvarjajo z zaščito živali, veterinarsko inšpekcijo in policijo. Vse naštete smo tudi mi povprašali, kaj storiti v takem primeru in kdo je zares pristojen za ukrepanje.

ODPMŽ že ukrepalo

Obalno društvo proti mučenju živali (ODPMŽ) je že podalo prijavo na veterinarsko inšpekcijo, saj je le ta pristojna za ukrepanje. "Z ureditveno odločbo, mandatno kaznijo ali odvzemom psa lahko sankcionira skrbnika. Motenje posesti in kraja psa je protizakonito reševanje, ki se konča na sodišču," je pojasnila predsednica ODPMŽ Andrea Bogataj Krivec.

Kot nam je še razložila Bogataj Krivčeva, mladiči do starosti sedmih mesecev po zakonu ne smejo biti privezani. A v tem konkretnem primeru, "ne vemo, koliko je kuža star, ali je čipiran, cepljen in prijavljen v CRP." V društvu sicer pričakujejo takojšnje ukrepanje. Odgovore tako veterinarske inšpekcije kot policije še čakamo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  29 .08. 2019 ob  13: 44
-6
Skrajni čas je, da se prepove posest psov in mačk v strjenih naseljih, in v stanovanjskih blokih. Uvede naj se tudi obvezno usposabljanje za bodoče lastnike psov.
Kristjan |  29 .08. 2019 ob  13: 38
12
Bravo spoštovana gospa. Ta stvor je psohopat brez dvoma, sicer ne bi imel tskonumazanijo in luskanega psa vmes. Apeliram na odgovorne, da odvzamejo psa temu bednemu stvoru in naj gnoj priklenejo med umazanijo in podgane, za njega bo to itak normalno.
bubobubo |  29 .08. 2019 ob  13: 15
glede na izkušnje z našimi inšpekcijami ni kaj veliko za pričakovat, za njih je v večini primerov vse v skladu z zakonom in v mejah normale, včasih res ne moreš verjet njihovim odločitvam