PAMETNE IGRAČE PREDSTAVLJAJO VARNOSTNO TVEGANJE ZA OTROKA: Prek njih lahko neznanec vzpostavi komunikacijo z otrokom

Slovenija

December je čas obdarovanj in pogosto se znajdemo v zadregi, kaj kupiti otrokom. Ponudba igrač je velika, vse bolj pa so popularne pametne igrače. A te pomenijo varnostno tveganje za otroka, zato je treba biti pri nakupu pozoren, opozarjajo na točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru fakultete za družbene vede.

Pametne igrače se prek brezžičnega omrežja ali omrežja mobilne telefonije povezujejo v internet z namenom, da se s pomočjo programske opreme na strežnikih proizvajalcev aktivno odzivajo na otrokova dejanja, ali pa staršem omogočajo nadzor in interakcijo z otrokom na daljavo. Proizvajalci poudarjajo, da imajo številne pozitivne lastnosti, med drugim naj bi otroku omogočale zgodaj priti v stik z internetom in začeti razvijati digitalne veščine.

Vendar pa so pametne igrače, ki se povezujejo v internet, izpostavljene tudi številnim varnostnim tveganjem. To še posebej velja za cenene igrače različnih manj znanih proizvajalcev, opozarjajo na Safe.si. Njihova varnostna zaščita je namreč slaba, kar omogoča vdore prek interneta, lokalnega brezžičnega omrežja ali brezžične tehnologije bluetooth. Lahko se denimo zgodi, da bo video in zvok, ki ga posreduje igrača, prestregel neznanec, ki bo lahko v določenih primerih začel komunicirati z otrokom.

Zagotovo največja težava pri pametnih igračah pa je nadzor nad osebnimi podatki. Te igrače namreč spodbujajo k posredovanju različnih osebnih podatkov, ki se shranjujejo na strežnikih proizvajalcev. Če omogočajo prenos zvoka in slike, se tam shranjujejo tudi slike ter video in zvočni posnetki. Strežniki so v večini primerov zelo slabo zaščiteni in znanih je več primerov vdorov, s katerimi so kriminalci prišli do zasebnih posnetkov otrok.

Na Safe.si opozarjajo tudi na pametne igrače, namenjene zelo majhnim otrokom, ki omogočajo staršem komunikacijo z otrokom na daljavo. Uporaba takšnih igrač ima lahko zelo škodljive posledice za otrokov razvoj, pravijo in v razmislek ponujajo, kako se otrok zmede, če skozi svojega priljubljenega medvedka zasliši glas svoje mame. Takšne igrače tudi povečujejo odtujenost staršev od otrok, so še dodali.

Točka osveščanja o varni rabi interneta in novih tehnologij Safe.si je ena od storitev Centra za varnejši internet, za katerim stojijo ljubljanska fakulteta za družbene vede, javni zavod Arnes, Zveza prijateljev mladine Slovenije in zavod Mladinsko informativno svetovalno središče Slovenije, financirata pa ga agencija za inovacije in omrežja INEA pri Evropski komisiji ter ministrstvo za javno upravo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija