PALAČA SABINI-GRISONI IMA SVEŽO PODOBO: Med drugim bo prostore dobil nov dnevni center za starejše (FOTO)

Koper

Mestna občina Koper je v sodelovanju z Obalnim domom upokojencev Koper sklenila prenovo zgodovinske palače Sabini-Grisoni na Vergerijevem trgu v središču mesta. V prostorih palače bosta prostore dobila Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Istre ter nov dnevni center za starejše od 65 let, še naprej bo del objekta uporabljalo tudi Slovensko združenje za duševno zdravje Šent. V obnovljene prostore bo občina predvidoma umestila tudi vsebine za spodbujanje podjetništva.

Zaključila se je celovita obnova dotrajane palače Sabini-Grisoni na Vergerijevem trgu. Objekt bodo sprva uporabljali Slovensko združenje za duševno zdravje Šent, Obalni dom upokojencev Koper in Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Istre, ki sta ga julija ustanovili koprska in izolska občina. V pritličju poslopja bo zaživel nov dnevni center za starejše od 65 let, ki bo lahko sprejel do 15 uporabnikov. Obalni dom upokojencev Koper je za ureditev prostorov, nabavo opreme in za delno izvedbo programa na javnem razpisu pridobil tudi nepovratna evropska sredstva. Naložbo je koprska občina prijavila tudi na razpis za pridobitev sredstev iz naslova Celostnih teritorialnih naložb. Vrednost celotne investicije sicer znaša dva milijona evrov.

Med obnovo so delavci v notranjosti in ob palači odkrili zanimive arheološke ostaline. Da ima stavba tudi dediščinsko vrednost, je potrdilo prvo sondiranje ostenja, Javni zavod za varstvo kulturne dediščine, ki je izvajal obsežne arheološke raziskave, pa je odkril kar dve plasti bogatih poslikav – eno iz 18. in drugo iz 19. stoletja. Koprska občina je zato v sodelovanju z zavodom stavbo najprej vpisala v nacionalni register kulturne dediščine, občinski svet pa je nato oktobra 2021 palačo Sabini-Grisoni razglasil za spomenik lokalnega pomena.

Prav zaradi najdbe poslikav so bila obnovitvena dela zahtevnejša, poleg tega so prilagodili načrt obnove in tlorisno zasnovo na način, da bi zaščitili in odkrili čim več poslikav. Poslikave v prvem nadstropju so večinoma fiksirali in zaščitili pred morebitnimi mehanskimi poškodbami. Dodatno so odkrili in restavrirali celotno poslikavo stopnišča ter deloma odkrili in restavrirali eno izmed poslikav v prvem nadstropju.

Z umestitvijo številnih dejavnosti v objekt palače Sabini-Grisoni so poskrbeli za revalorizacijo zgodovinske stavbe kot stičišča lokalne skupnosti, obenem pa znova odkrili in povrnili sijaj še enemu doslej skritemu koprskemu biseru.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  17 .09. 2022 ob  09: 03
vsebine za spodbujanja podjetništva ne spadajo v te prostore!!!!
Justinopolis |  16 .09. 2022 ob  10: 31
Lepo. V primerjavi s prejšnjo podrtijo je to pravi biser!