PAHOR V KOPRU OB INAVGURACIJI NOVIH ORGEL: "Ne glede na častitljivo starost in mogočno pojavnost pročelja je njihov smisel glasba" (FOTO)

Koper

Predsednik republike Borut Pahor se je v soboto udeležil inavguracije novih orgel v koprski stolnici. Kot je poudaril, so orgle simbol harmonije, ki jo v odnosih med ljudmi v teh časih vsi pogrešamo. Dodal je, naj orgle služijo kot navdih in moč, da vrnemo harmonijo v naše odnose z željo, da v solidarnosti in spoštovanju premagamo trenutno krizo.

Pahor je v svojem nagovoru spomnil, da orgle že vsaj 12 stoletij povezujejo Evropo in so zvočna vzporednica pisavi latinici. "Glasba in beseda sta - pa ne mimogrede - tudi duhovni prvini, ki sta nepogrešljivi slovenskemu narodu; mejnikom njegove preteklosti, sedanjosti in prihodnosti," so Pahorjeve besede navedli v uradu predsednika republike.

Poleg povezovalne vloge tega inštrumenta je predsednik države izpostavil še, da orgle niso muzejski eksponat: "Ne glede na častitljivo starost in mogočno pojavnost pročelja je njihov smisel glasba, vedno le glasba. Te si želimo in te pričakujemo."

Predsednik Pahor na inavguraciji orgel v Kopru: “Orgle so simbol harmonije, ki jo v odnosih med ljudmi v teh težkih...

Posted by Borut Pahor on Saturday, November 6, 2021

Pahor je ob tem izrazil prepričanje, da nove orgle z inavguracijo že postajajo uporabni del tamkajšnje kulture in so mladim ustvarjalcem že z zgodbo o svojem prihodu v avtohtoni navdih in spodbudo. "Želim, da bi združevale in v harmoniji prepletle glasbe, jezike in ljudi," je še povedal Pahor.

Nove orgle koprske stolnice, ki so jih uradno predali v uporabo na sobotnem bogoslužju blagoslovitve, ki ga je vodil koprski škof Jurij Bizjak, so donacija koncertne dvorane Tonhalle v Zürichu. S 16 tonami in več kot 5500 piščali so druge največje orgle v Sloveniji in največje cerkvene orgle v državi.

Prva vloga novih orgel bo sicer liturgična, želja pa je, da bi v prihodnje služile tudi za koncertne potrebe in za vzgojo novih organistov in pevcev, je na novinarski konferenci pred dnevi povedal koprski župnik Primož Krečič.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  08 .11. 2021 ob  18: 36
"Partizaniistrian", mogoče je prešident mislil, da je prišel gledat orgije in ne orgle
Bižad |  07 .11. 2021 ob  10: 00
16
Lepo in vredno pohvale. Čestitam vsem, ki so v projektu sodelovali. Pahor, ti bi pa namesto teh praznih in nepotrebnih besed, lahko komentiral trenutno moralno, politično stanje v sloveniji. Presednik države, ki ima več za povedati o orgljah, kot o politiki je vreden prav toliko kot počen kondom, obstaja vendar ne opravlja funkcije zaradi katere je bil ustvarjen.
Lp
Istriano |  07 .11. 2021 ob  09: 46
Čestitam! Krasen projekt.