PAHOR PARLAMENTARNE STRANKE POZIVA K DIALOGU: S kompromisi bomo lažje in uspešneje premagovali krizo

Slovenija

Predsednik republike Borut Pahor je na današnji slovesnosti ob 30. obletnici podpisa sporazuma strank o skupnem nastopu na plebiscitu vse voditelje parlamentarnih strank ponovno pozval k dialogu za uspešnejše reševanje stisk ljudi. Po njegovi oceni bomo s kompromisi ali skupnimi zaključki lahko lažje in uspešneje premagovali krizo.

Borut Pahor

Tri desetletja po podpisu sporazuma smo po Pahorjevih besedah v Sloveniji priča zaskrbljujočemu poglabljanju nezaupanja med političnimi silami in ljudmi ter zaskrbljujočemu porastu nestrinjanja. To vodi tudi do izključevanja, ne samo do zavračanja in nestrinjanja, je opozoril.

Kot predsednik republike zato čuti dolžnost, da parlamentarne stranke ponovno pozove k premisleku o "dogovoru ali sporazumu, koordinaciji parlamentarnih strank, ki bi dialogu dala priložnost, da postavi mostove med temi razlikami, ki se sedaj zdijo nepremostljive".

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor ponovno pozval vse voditelje parlamentarnih strank k vzpostavitvi dialoga za...

Objavil/a Borut Pahor dne Petek, 04. december 2020

Po oceni predsednika ne živimo običajnega časa. "Globoko v našo družbo je zarezala zdravstvena kriza. Nevarnost recesije, ki bo sledila tej krizi, pa mora vse odgovorne politike različnih političnih prepričanj voditi do ugotovitve, da prav zdaj, ko so razlike največje, potrebujemo navdih, da pridemo do kompromisov in skupnih zaključkov za premagovanje krize," je dejal.

Opozoril je, da bo zdravstveni krizi sledila gospodarska, ki bo poglobila socialne in druge stiske ljudi. Vsako politično razhajanje, vključno z nesrečnimi delitvami, pa vse te stiske samo še poglablja in onemogoča uspešnejše ukrepanje pristojnih oblasti, je dejal Pahor.

"Potrebujemo dialog, da pridemo do kompromisov ali skupnih zaključkov, s katerimi bomo lažje in uspešneje premagovali krizo. Morda se bo komu zdelo, da smo že pregloboko v krizi, da bi bil tak poskus smiseln. Jaz pa mislim, da se kriza ne bo končala tako hitro. Bilo bi prav in smiselno, če bi do neke vrste dialoga prišlo," je dejal.

Slovenija ima po Pahorjevih besedah tradicijo strankarskega dogovarjanja, ko gre za pomembne strateške cilje in ukvarjanje s kriznimi razmerami. Kot je dejal, bi te morali razumeti kot tako pomembne, da bi kljub različnim stališčem glede nekaterih pomembnih vprašanja morali strniti vrste.

V predsedniški palači je danes potekala obeležitev 30. obletnice podpisa sporazuma političnih strank in poslanskih skupin Skupščine Republike Slovenije o skupnem nastopu na plebiscitu za samostojno in neodvisno državo. Poleg Pahorja je zbrane nagovorila tudi slavnostna govornica Spomenka Hribar, pobudnica sporazuma.

Predstavniki političnih strank in poslanskih skupin tedanje skupščine so namreč 6. decembra 1990 podpisali sporazum o skupnem nastopu na plebiscitu za samostojno in neodvisno državo Republiko Slovenijo. Na podlagi tega sporazuma je bil istega dne na skupni seji skupščine sprejet zakon o plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, ki je določil, da bo plebiscit potekal na nedeljo, 23. decembra 1990, so pojasnili v uradu predsednika republike.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  04 .12. 2020 ob  21: 01
naj to predsednik predava kolegu Janši in njegovi kompaniji, seveda, če si upa
vseved |  04 .12. 2020 ob  16: 36
Zakaj namesto govora tega sluzastega predsednika ne citirate govora Spomenke Hribar?