PAHOR ODLIKOVAL MERKLOVO Z REDOM ZA IZREDNE ZASLUGE: "Zmore tisto, kar je v politiki najteže"

Slovenija

Predsednik republike Borut Pahor je danes na Brdu pri Kranju nemško kanclerko Angelo Merkel, ki se poslavlja s položaja, odlikoval z redom za izredne zasluge, ki velja za najvišje slovensko odlikovanje. Prejela ga je za osebne zasluge za poglobitev vsestranskih odnosov med Slovenijo in Nemčijo ter verodostojno evropsko voditeljstvo.

"Angela Merkel zmore tisto, kar je v politiki najteže. Pri ljudeh vzbuja zaupanje in jim daje občutek, da se bo vse dobro končalo. To pa ne pride s talentom, ampak z delom, z njegovimi uspehi in lastnim zgledom," je ob izročitvi odlikovanja povedal Pahor.

Kanclerka je do rešitev vedno prihajala z iskanjem kompromisov, tudi z najbolj trdimi ali neprijetnimi sogovorniki je skušala vedno najti dialog, je še pojasnil predsednik republike. Poleg tega je po njegovih besedah snovalka daljnovidnih rešitev kot političarka odgovornih vizij. Ob tem je izpostavil tudi njeno neomajno vero v skupno evropsko prihodnost.

Kanclerka se je Pahorju zahvalila za odlikovanje in dejala, da je počaščena. Po njenih besedah je to odlikovanje tudi zaveza za vse nadaljnje nemške vlade, da bodo delale v dobro obeh držav in tudi njunih ljudi.

Merklova, ki se danes na Brdu pri Kranju udeležuje neformalne delovne večerje pred sredinim vrhom EU-Zahodni Balkan, po 16 letih vodenja nemške vlade zaključuje svoj mandat zvezne kanclerke in se umika iz aktivne politike. V njenem obdobju sta Slovenija in Nemčija razvili odlične in prijateljske odnose na številnih področjih skupnega interesa, so ob tem zapisali v Pahorjevem uradu. Državi sta strateški, politični in gospodarski partnerici in zaveznici in imata sorodne poglede na pomembnejša vprašanja v mednarodni skupnosti, so dodali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  06 .10. 2021 ob  16: 06
Zakaj mi brisete komentar? A ni ona glavni akter v islamizaciji Evrope? Ona je kriva, da bodo nase vnukinje nosile burke. Kriminalka!
kokodek |  06 .10. 2021 ob  14: 17
po 16 letih zaključuje mandat. kdo ve, če to vesta naša omladinca