PAHOR OB RAZPISU VOLITEV: "To omogoča oblikovanje vlade še pred parlamentarnimi počitnicami" (VIDEO)

Slovenija

Predsednik republike Borut Pahor je podpisal odlok o razpisu rednih državnozborskih volitev. Te bodo potekale 24. aprila, kar je prvi možni datum rednih volitev. Roki za volilna opravila bodo začeli teči 14. februarja, ko bo tudi že mogoče vlaganje kandidatur.

Prihodnji teden bodo tako volivci že imeli priložnost s podpisi izraziti podporo posameznim listam kandidatov. Uradna volilna kampanja bo stekla mesec pred volitvami, torej 24. marca, do takrat pa morajo tudi vsi, ki želijo vstopiti v volilno tekmo, vložiti kandidature.

Da bo parlamentarne volitve razpisal za 24. april, se je Pahor odločil v začetku novembra lani po posvetu s poslanskimi skupinami. Kljub danim epidemiološkim razmeram je takrat med poslanskimi skupinami tudi prevladalo mnenje, da se volitve izvedejo na prvi možni datum.

Podpis odloka o razpisu letošnjih rednih volitev v DZ

Predsednik republike Borut Pahor bo podpisal odlok o razpisu letošnjih rednih volitev v DZ; po podpisu bo nagovoril državljanke in državljane; predsedniška palača, velika dvorana, Erjavčeva 17, LJUBLJANA #STAvživo Prenos vŽIVO.si

Objavil/a Slovenska tiskovna agencija STA dne Sreda, 09. februar 2022

Tudi danes je dejal, da je po njegovi oceni glede na politične razmere izbira prvega možnega datuma najprimernejša. "To omogoča oblikovanje vlade še pred parlamentarnimi počitnicami," je dodal.

Kot je še navedel Pahor, je bila tako ob njegovi odločitvi za razpis volitev poleg presoje političnih razmer ključna tudi presoja zdravstvenih. V državi trenutno ni razglašena epidemija, ukrepi za zajezitev okužb z novim koronavirusom se sproščajo in ne zaostrujejo, volitve so bile razmeram primerno v času pandemije izvedene v številnih evropskih državah, v Sloveniji pa smo lani uspešno izvedli referendum, je navedel argumente za svojo odločitev.

Pahor je danes tudi napovedal, da bo po volitvah mandat za sestavo vlade po posvetih z vodji poslanskih skupin podelil tisti kandidatki ali kandidatu za predsednico ali predsednika vlade, ki bo med poslankami in poslanci užival potrebno podporo, torej 46 glasov ali več.

Vodje poslanskih skupin bo ob tem tudi prosil, da mu to podporo izkažejo s podpisi poslank in poslancev.

Hkrati je Pahor še pred volitvami in uradnim začetkom volilne kampanje pozval k visoki ravni kulture dialoga, predvolilna soočenja pa po njegovih besedah naj ne bodo zožena zgolj na vprašanja, kdo bo sodeloval s kom ali proti komu. "Politične, ideološke in druge razlike ter zlasti ton razprave v predvolilnih soočenjih naj nas razdvojijo le toliko, kolikor si lahko potem opomoremo kot skupnost," je dejal.

Letošnje državnozborske volitve bodo devete v zgodovini samostojne države. Prve volitve v DZ so potekale leta 1992, medtem ko so bile prve večstrankarske volitve v takrat še skupščino SRS že dve leti prej. Na zadnje troje volitev - leta 2011, 2014 in 2018 - so se volivci odpravili predčasno. Tokratne volitve bodo tako prve redne po letu 2008.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija