PAHOR OB OBLETNICI KOBILARNE: "Lipica je speča Trnuljčica, ki ste jo uspeli prebuditi"

Slovenija

V Lipici so včeraj slovesno obeležili 440. obletnico ustanovitve tamkajšnje kobilarne in reje lipicancev. Prireditve se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je v slavnostnem nagovoru poudaril, da je lipicanec eden ključnih simbolov Slovenije in slovenstva, s tem pa tudi del naše istovetnosti, so sporočili iz predsednikovega urada.

Pahor, ki je bil tudi častni pokrovitelj praznovanja 440. obletnice Kobilarne Lipica, je v svojem govoru čestital tej ustanovi in njenim zaposlenim za častitljivo obletnico. "Lipica je speča Trnuljčica, ki ste jo uspeli prebuditi," so Pahorjeve besede povzeli v uradu predsednika republike.

Predsednik Pahor je na slovesnosti postal tudi častni boter lipicanske žrebičke, ki se je skotila 26. aprila letos, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Današnji dogodek z gala predstavo lipiške šole klasičnega jahanja, na katerem so med drugimi nastopili policijski orkester z opernimi solisti, dramski igralec Pavle Ravnohrib in režiser Tomaž Letnar, je pomenil vrhunec tridnevnega dogajanja ob 440-letnici kobilarne.

V Lipici se sicer pripravljajo na odprtje prenovljenega hotela Maestoso s podvojenim številom sob v letu 2021.

19. maja 1580 je habsburški nadvojvoda Karel II, sin cesarja Ferdinanda I. Habsburškega, kupil lipiško posestvo od tržaškega škofa. Ta dan zato štejejo kot dan ustanovitve Kobilarne Lipica in začetka reje lipicanske pasme konj. Na lipiškem posestvu je danes več kot 300 lipicancev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija