PACIENTKA IZTOŽILA ODŠKODNINO OD IZOLSKE IN POSTOJNSKE BOLNIŠNICE: Diagnozo dobila dve leti kasneje

Slovenija

Vse naj bi se začelo jeseni leta 2011, ko je pacientka v levi dojki zatipala bulo in odšla na pregled h ginekologu v postojnsko bolnišnico za ženske bolezni in porodništvo, pišejo Primorske novice. Dobila je napotnico za mamografijo, ki jo je decembra 2011 opravila v izolski bolnišnici. Povedali naj bi ji, da bo izvid čez nekaj dni prišel na naslov njenega ginekologa. Teden dni kasneje naj bi poklicala v ginekologovo ordinacijo, kjer naj bi ji medicinska sestra povedala, da je z njo vse v redu, če po pošti ne bo prejela obvestila.

Čez nekaj dni naj bi pacientka ponovno poklicala ginekologa, sestra naj bi ji tokrat povedala, da je izvid mamografije prispel in da jo bodo poklicali, 'če bo kaj sumljivega'. Ker ni prejela nobenega obvestila, je pacientka ponovno poklicala ginekologa. Tokrat ji je sestra povedala, da je zdravnik izvide pregledal in da je vse v redu, piše časnik.

Ker naj bi bula postajala večja in boleča, je pacientka ponovno obiskala svojega osebnega zdravnika, ki ji je ponovno napisal napotnico za mamografijo. Tokrat jo je opravila v šempetrski bolnišnici. Šempetrski zdravnik, ki jo je obravnaval jeseni 2013, je ob pregledu izvida prve mamografije razbral 'rakasto tvorbo'. Vprašal naj bi jo, kje je bila tako dolgo, saj bi 'morali opraviti nadaljnje preiskave, ki bi potrdile diagnozo', odstranili bi bulo in preprečili širjenje rakastih tvorb. Postavil ji je diagnozo, kasneje so ji odstranili levo dojko.

Pacientka je vložila tožbo proti postojnski in izolski bolnišnici. Od obeh je zahtevala 54.000 evrov odškodnine. Sodišče je postavilo sodno izvedenko ginekologije in porodničarstva, ki je ugotovila, da je postojnski ginekolog spregledal izvid in napako izolske bolnišnice, kjer po mamografiji niso opravili pregleda pacientke, piše časnik.

Če bi zdravnik ob prvi mamografiji postavil diagnozo, bi pacientki odstranili del leve dojke in bezgavko ob dojki, obsevali bi preostale dojke in ji predpisali sistemsko hormonsko terapijo. Dve leti kasneje so pacientki odstranili celotno dojko in devet pazdušnih bezgavk, prejela je kemoterapijo, prav tako so jo obsevali, piše časnik.

Koprsko sodišče je pacientki dosodilo 52.255 evrov odškodnine, kar morata izolska in postojnska bolnišnica plačati solidarno. Sodba še ni pravnomočna.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija