PA SMO JO DOČAKALI: Na voljo nova aplikacija za preverjanje covidnih potrdil, a deluje samo na Androidih

Slovenija

Nova anonimna aplikacija za preverjanje evropskega digitalnega covidnega potrdila je organizatorjem prireditev in ponudnikom storitev na voljo od danes, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Aplikacija za mobilne naprave je dostopna na spletni strani eZdravje, na voljo pa je zgolj uporabnikom operacijskega sistema Android.

Aplikacija je namenjena organizatorjem prireditev ter gostincem in ponudnikom nastanitev, ki morajo v skladu z vladnimi odloki preverjati izpolnjevanje PCT (preboleli, cepljeni, testirani) pogojev udeležencev prireditev in potrošnikov.

Aplikacija omogoča skeniranje EU covidnih potrdil in preverjanje veljavnosti potrdila brez vpogleda v osebne ali zdravstvene podatke. Kot je zapisano na spletni strani NIJZ, se veljavnost preverja za dva pogoja: ali je izdajatelj covidnega potrdila veljaven in na seznamu veljavnih izdajateljev ter ali je vsebina potrdila veljavna v skladu s pravili PCT za Slovenijo.

EU digitalno covidno potrdilo je sicer enotno evropsko, splošno veljavno covidno PCT potrdilo o prebolelosti, cepljenosti ali testiranju, katerega namen je lajšanje varnega prostega gibanja državljank in državljanov po Evropski uniji, so na NIJZ zapisali na spletni strani.

Veljavno je v vseh državah članicah EU in je na voljo tako v papirni različici kot tudi v digitalni obliki na portalu zVem. Potrdilo vključuje tudi QR kodo, ki jo bodo ponudniki storitev in organizatorji dogodkov skenirali.

Vlada je namreč tako organizatorjem kot ponudnikom storitev naložila obveznost preverjanja izpolnjevanja PCT pogojev za potrošnike pred vstopom v igralnice, igralne salone in pri posebnih igrah na srečo, v nastanitvene obrate, v notranje prostore, v katerih se izvaja sejemska ali kongresna dejavnost, v prostore gostinskih obratov, ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program, ter v prostore, v katerih se izvaja gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač. Prav tako morajo izpolnjevanje PCT pogojev preverjati organizatorji kulturnih in športnih prireditev in javnih shodov.

Na NIJZ so sicer aplikacijo, ki jo uporablja policija na mejnih prehodih, predstavili že minuli petek, a so že isti dan sporočili, da zaradi nadgradnje ni več dosegljiva. Izkazalo se je namreč, da aplikacija pri branju QR kode evropskega digitalnega covidnega potrdila prikaže ime in priimek ter datum rojstva, hkrati pa je vidno tudi, ali je oseba prebolela covid-19, bila proti njemu cepljena, ali pa ima veljaven negativni test na novi koronavirus.

Tudi informacijska pooblaščenka je opozorila, da brez ustrezne pravne podlage osebnih podatkov ni dopustno obdelovati za različne namene, prenos aplikacij, ki jih uporablja policija, v zasebni sektor pa ne bi smel potekati brez ustrezne zakonske ureditve.

Zaradi umika aplikacije so morali izvajalci storitev izpolnjevanje pogojev PCT preverjati na podlagi dokazil, ki so jih obiskovalci oz. gostje predložili v tiskani ali elektronski obliki.

Na NIJZ so nato razvili novo aplikacijo, ki je anonimizirana in bo pokazala le, ali posameznik izpolnjuje PCT pogoje ali ne. Pri skeniranju bo aplikacija avtomatično prepoznala tip potrdila (cepljenje, testiranje, prebolelost) in njegov status. Zelena barva bo potrdila, da je potrdilo veljavno, rdeča pa bo označevala, da je neveljavno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija