OTROŠKO NAVIHANI AVGUST V KOPRSKI KNJIŽNICI: Spoznajte edinstveno obliko pripovedovanja zgodb - kamišibaj

Koper

Zanimivo julijsko dogajanje v knjižnici Koper se bo poslovilo z zaključkoma dveh izjemnih razstav, ki ju gostijo na Oddelku za odrasle in Oddelku za mlade bralce. Tako razstava 100 knjig Andreja Medveda kot razstava Mimi Antolović – V imenu rože se poslovita 31. julija. V avgust bodo v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper v okviru praznovanja 70. obletnice slovenskega knjižničarstva zaplavali z razstavo Špele Pahor, ki bo predstavila slike, ki jih uporablja v svojih zanimivih kamišibaj predstavah. Razstavo si bodo obiskovalci lahko ogledali med 2. in 31. avgustom na Oddelku za odrasle in Oddelku za mlade bralce. 3. avgusta, ob 18. uri, pa bodo v koprski knjižnici na Vrtu knjige za otroke pripravili zanimivo Kamišibaj pravljic v izvedbi bibliotekarke Nives Andrič.

Kamišibaj podobe, ki so navdihnile Špelo Pahor in prevzele bibliotekarko Nives Andrič

Kamišibaj je edinstvena oblika pripovedovanja zgodb ob slikah. Slike (ilustracije) so vložene v lesen oder, imenovan butaj. Pripovedovalec (kamišibajkar) ob pripovedovanju menja slike, ki prikazujejo dogajanje v zgodbi. In prav čar pripovedovanja skozi sliko je navdušil Špelo Pahor in Nives Andrič, ki sta za naše najmlajše in tiste, ki ste to po srcu pripravili zanimivo razstavo in predstavo.

Špela Pahor pravljice pripoveduje od leta 1996. Poslušala in brala jih je že v zgodnjem v otroštvu. Prisluhnila je tudi starim ljudem v vaseh slovenske Istre in zapisovala njihove pripovedi. Ljudske pravljice tudi prevaja – iz italijanščine, francoščine, španščine in drugih jezikov v slovenščino. Prvič se je s kamišibajem srečala leta 2014. Bila je tako očarana, da je že naslednje poletje naredila svoje prve štiri kamišibaje. S pripovedovanjem (ob slikah na malem odru) razveseljuje otroke v knjižnicah, šolah in vrtcih.

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper bo svoje kamišibaje ali bolje rečeno slike, ob katerih nastajajo njene zgodbe, predstavila skozi razstavo, ki bo potekala na Oddelku za odrasle in Oddelku za mlade bralce med 2. in 31. avgustom, medtem ko bo pravljična predstava, ki jo za otroke pripravlja Nives Andrič, potekala 3. avgusta ob 18. uri, na Vrtu knjige. Dogodek se bo izvedel ob upoštevanju PCT pravila ter vseh NIJZ navodil.