OTROCI IN SAMOOBTOŽEVANJE: 4 ukrepi za zaustavitev te nevarne navade

Trendi

Pogoste in redne destruktivne in samokritične misli so otrokova najslabša navada. Kritike odraslih, kot je na primer "ničesar ne moreš narediti prav", otrokovo slabo samopodobo spodbujajo, kar lahko vodi do hudih posledic.

Pomanjkanje samozavesti, slaba volja, depresija, težave pri sklepanju prijateljskih in ljubezenskih odnosov, slabe ocene in neuspehi pri delu predstavljajo nabor le nekaj škodljivih posledic, ki zelo negativno vplivajo na otrokovo dojemanje samega sebe. Strokovnjaki starše opozarjajo, da se morajo nemudoma odzvati in sestaviti "načrt ukrepov", s pomočjo katerih bo otrok prenehal s slabo navado.

Pohval in besed podpore ne smemo podcenjevati, ker imajo veliko moč, pa tudi druženje z otrokom ter izkazovanje pozornosti in ljubezni. Prvi korak je prisluhniti težavam in otroku pokazati, da niso nerešljive.

O otroku govorite le najboljše

Izkoristite vsako priložnost, da otroka v njegovi navzočnosti pohvalite pred drugimi. Če sliši, da svojim prijateljem poveste, kako sposoben, pameten ali dober je, bo to lažje ponotranjil in utrdil samopodobo.

Preženita temne oblake

Skozi igro in smeh otroku razložite, da bi radi, da preneha s samodestruktivnimi komentarji. Razložite mu, da so negativne misli kot temni oblaki, ki se jih da pregnati s samozavestnim razmišljanjem. Naučite ga pozitivnega razmišljanja in osredotočanja na dobre stvari. 

Sklenita pogodbo o prepovedi samoobtoževanja

Če sklenete pogodbo o ustavitvi negativnih stavkov, boste otroka spodbudili k oblikovanju pozitivnega mnenja. Če slišite, da pravi, da je neumen ali nesposoben, ga takoj ustavite in opomnite na pogodbo.

Bodite zgled

Če otrok sliši, da oče in mati negativno govorita o sebi, se bo začel dojemati kot nesposobnež. Otrok mora vedeti, da je ljubljen v dobrem in v zlu, ugotavljajo psihologi. Naj bodo njegove napake spodbuda, da jih bo v prihodnosti popravil in se od njih nekaj naučil ter ne padel v brezno žalosti in sovraštva do sebe.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija