Osteoporoza je neopazna bolezen, dokler ne pride do zloma

Zdravje

Danes obeležujemo svetovni dan osteoporoze, ki letos poteka pod geslom Jaz sem močna, bodi še ti. Osteoporoza je bolezen krhkih kosti, ki prizadene predvsem starejše, v večini ženske. Posledica osteoporoze so zlomi. Večina ljudi ne ve, da ima osteoporozo, dokler se kost ne zlomi. Tedaj pa je bolezen že napredovala.

Vsaka druga 50-letna ženska in vsak peti 50-letni moški bo do konca svojega življenja utrpel osteoporozni zlom, pojasnjuje Tomaž Kocjan s Kliničnega oddelka za endokrinologijo UKC Ljubljana. Med bolniki z osteoporozo je kar 80 odstotkov žensk, razlog za to pa je med drugim menopavza, ki pospeši izgubljanje kostne gostote, dodaja.

Redna telesna dejavnost pomembno prispeva h krepitvi kosti

Vsi ljudje po 30. letu starosti začnemo izgubljati kostno gostoto. Prav zato je ključno, da že od malega skrbimo za svoje kosti, pojasnjuje Kocjan. Med ključnimi ukrepi, s katerimi krepimo kosti, izpostavlja redno telesno dejavnost že od mladosti dalje, zadosten vnos kalcija, dovolj vitamina D ter prehrano, bogato z beljakovinami. Opozarja pa tudi na škodljivost kajenja ter uživanja alkohola za zdravje kosti.

V Zvezi društev bolnikov z osteoporozo Slovenije navajajo, da se zaradi osteoporoze najpogosteje zlomijo vretenca, kolk ali roka tik nad zapestjem. Ob tem dodajajo, da je tveganje ženske, da bo umrla zaradi zapletov po zlomu kolka, enako tveganju za smrt zaradi raka dojke.

Skoraj četrtina bolnikov, ki si zlomijo kolk, umre

Umre namreč skoraj četrtina bolnikov, ki si zlomijo kolk in to že v prvem letu po zlomu. "Osteoporoza je resna nevarnost za zdravje in morda celo za življenje posameznika," opozarjajo v zvezi. Gre za bolezen, za katero ni zdravila. Zato se mora bolnik s to kronično boleznijo naučiti živeti, jo spremljati, kontrolirati in ustrezno ukrepati, še poudarjajo v zvezi.

Slovenska združenja osteoloških bolnikov so svetovni dan osteoporoze obeležila že v soboto na osrednji prireditvi v Velenju.