ORBAN NAPOVEDAL "ZADNJO FAZO VOJNE PROTI KORONAVIRUSU": Madžarska se s ponedeljkom popolnoma zapira

Svet

Madžarska, ki ponovno zaostruje ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, danes poroča o novem najvišjem številu dnevno zabeleženih primerov okužb s tem virusom. Danes beležijo 7269 novih primerov okuženih z novim koronavirusom, kar je 14 odstotkov več kot v petek, poroča agencija Reuters.

V bolnišnicah je trenutno 7250 oseb s covidom-19, od tega jih 750 potrebuje umetno predihavanje.

Madžarski premier Viktor Orban je v petek ocenil, da lahko število oseb s covidom-19 v bolnišnicah zraste tudi na 15.000 ali 20.000. Državljanom je zagotovil, da bo njihov zdravstveni sistem to zmogel. "Dovolj bo postelj, ventilatorjev in osebja," je dejal po poročanju madžarske tiskovne agencija MTI.

Viktor Orban

Na Madžarskem se bodo v ponedeljek za najmanj dva tedna zaprle vse trgovine, razen živilskih, drogerij in lekarn ter bencinskih črpalk. Za dva tedna se bodo ustavile tudi vse storitvene dejavnosti, do konca velikonočnih praznikov 7. aprila bodo zaprte osnovne šole in vrtci. V srednjih šolah in univerzah se bo nadaljeval pouk na daljavo, medtem ko so restavracije, hoteli in kulturne ustanove že zaprti. Velja tudi policijska ura med 20. in 5. uro.

Po besedah Orbana se v ponedeljek začenja "zadnja faza vojne proti koronavirusu". "Moramo zdaj zapirati, da lahko okoli velike noči ponovno odpiramo," je dejal v pogovoru za javni radio Kossuth.

Povedal je, da s cepljenjem proti covidu-19 dobro napredujejo. Do petka je bilo po njegovih besedah cepljenih s prvim odmerkom cepiva 862.953 ljudi.

Orban ocenjuje, da bo do prvega tedna v aprilu cepljenih 2,4 milijona ljudi, do začetka maja 4,7 milijona in do začetka julija osem milijonov ljudi, navaja MTI.

Na Madžarskem poleg na ravni EU odobrenih cepiv proti covidu-19 uporabljajo tudi ruski Sputnik V in cepivo kitajskega podjetja Sinopharm. Po besedah Orbana poteka dobava kitajskega cepiva po načrtih, manjše zamude so pri dobavi ruskega cepiva, medtem ko so se pošiljke s strani EU doslej izkazale za nezanesljive.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija