OPOZARJAJO DRUGE, A SAMI KRŠIJO PRAVILA: Tako početje inšpektorjev je neodgovorno in nevarno, pozivajo v zdravniški zbornici

Slovenija

Zdravniška zbornica Slovenije je danes v dopisu, naslovljenem na generalnega direktorja ZZZS Marjana Sušlja, zavod javno pozvala, "da v teh težkih časih, ko se zobozdravniki resnično trudijo oskrbeti paciente in so pri tem izpostavljeni prenosu okužbe, ZZZS preneha z nadlegovanjem zobozdravnikov z nenapovedanimi nadzori inšpektoric ZZZS".

Kot so na zbornici zapisali v dopisu, so zobozdravniki v mariborski, celjski in tudi koroški okrožni enoti opozorili, da inšpektorji Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) kršijo pravila, namenjena preprečevanju prenosa okužbe znotraj javnih zavodov kot tudi zasebnih ordinacij. Kot takšna dejanja omenjajo nagibanje čez okna ordinacij in preverjanje prisotnosti kadra v ordinaciji, vdor v zdravstveno ustanovo brez naročanja ali brez najave pri triažni točki in tudi vstopanje v zobozdravstvene ordinacije.

Zbornica je v pozivu ZZZS opozorila, da je tako početje inšpektorjev neodgovorno in nevarno, saj lahko sami zanesejo novi koronavirus v zdravstveno ustanovo.

"Takšna ravnanja bodo zobozdravniki prijavili zdravstvenemu inšpektoratu, saj nadzorniki ZZZS s svojim ravnanjem ogrožajo zdravje zaposlenih in zdravje pacientov," so napovedali.

Zavod ob tem tudi obveščajo, da v zobozdravstvenih ordinacijah glede na kadrovski normativ ni možno zagotoviti dveh ur časa za odgovore pacientom. Zato prosijo za jasna navodila, kako naj bi to zahtevo izpolnili. Opozarjajo, da zobozdravnik sam, brez asistence, svojega dela s pacientom ne more opravljati, zato sprašujejo, ali bi morali torej v tem času zobozdravniki prekiniti delo in medicinski sestri omogočiti delo po telefonu. Ker so se po njihovih navedbah potrebe prebivalstva na področju zobozdravstvene dejavnosti bistveno spremenile, zavod tudi sprašujejo, ali je na področju zobozdravstva letos organiziral kakšen krizni sestanek na temo prerazporeditve sredstev glede na prvi in drugi val epidemije.

Zdravniška zbornica se je s posebnim pozivom obrnila tudi na direktorje javnih zavodov, predstojnike in vodje zobozdravstvene dejavnosti. Opozarjajo jih, da prejemajo zaskrbljujoča sporočila o pritiskih na zobozdravnike. Gre predvsem za zahteve po doseganju normativa in izvajanju vseh zobozdravstvenih storitev, tudi tistih, ki v tem trenutku sodijo v bolj zahtevna in jih je tudi ministrstvo za zdravje odsvetovalo v odloku, so pojasnili in dodali: "Še več, nedopustni so pritiski, grožnje in pozivi k odpovedi, če se normativa ne bo izpolnilo."

STROKOVNA DIREKTORICA ZD KOPER: "Biti okužen še ne pomeni, da boš dejansko zbolel za koronavirusom"

Epidemiološka slika se iz dneva v dan slabša, kaj pričakujete in kaj lahko vsak posameznik naredi za lastno zaščito? Epidemiološka slika v Sloveniji je slaba. Vsak dan zabeležimo skoraj 2000 na novo okuženih s koronavirusom, kar upravičeno vzbuja skrb.

Na zbornici opozarjajo, da so zobozdravniki strokovnjaki in popolnoma suvereni na področju izvajanja zobozdravstvene dejavnosti ter sami lahko objektivno presodijo, katere storitve lahko opravljajo in katerih ne, glede na okoliščine v ordinaciji. Te so namreč različno opremljene in temu primerno je lahko izvajanje zobozdravstvenih storitev. Izvajalce tudi pozivajo, da dodatno ne obremenjujejo zaposlenih z nočnimi dežurnimi zobozdravstvenimi ordinacijami, saj da za to tako iz trenutnih epidemioloških razlogov kot strokovnih in pravnih vidikov ni razloga.

"Vsa tista stanja v področju ustne votline, ki predstavljajo življenje ogrožajoča stanja, je treba obravnavati na sekundarnem in terciarnem nivoju, za kar pa dežurna zobozdravstvena ordinacija nima primerne opreme. Prebivalci imajo vsak dan 13- do 14-urno dostopnost do nujnih zobozdravstvenih storitev, bolečine preko noči pa se da premostiti z analgetiki," so zapisali na zbornici. Menijo, da je sedaj ključnega pomena zagotavljanje redne dnevne dostopnosti do zobozdravstvenih storitev, "k čemur pa ne bodo mogli prispevati preobremenjeni zobozdravniki, ki bi delali nočna dežurstva za dodatno samoplačniško dejavnost javnega zavoda".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija