OMEJITEV UMETNE INTELIGENCE: Bo EU prepovedala uporabo kamer za prepoznavanje obraza v realnem času?

Svet

Prizadevanja, da bi prepovedali uporabo kamer in programske opreme za skeniranje in prepoznavanje obrazov ljudi v javnih prostorih, pridobivajo moč. Po poročanju spletnega portala Politico, nastaja znotraj Evropskega parlamenta vse večja koalicija, ki podpira prepoved tehnologije za prepoznavanje obrazov in skeniranje množice brez razlikovanja in v realnem času, sestavljajo pa jo Zeleni, Socialisti, Liberalci in Demokrati. Tako je Politico pridobil dokument, ki podrobno opisuje nov zakon o civilni odgovornosti za aplikacije umetne inteligence in določa pravni okvir za avtonomne programe in naprave.

Nasprotniki tehnologije prepoznavanja obrazov v živo trdijo, da so takšna orodja naklonjena avtoritarnim vladam v državah, kot sta Rusija in Kitajska, za sledenje disidentom ali ranljivim manjšinam, in so na koncu nevarna za državljanske svoboščine. Opozarjajo tudi na tveganja vdora v zasebnost.

Vendar lahko navdušenje zakonodajalcev EU in nekaterih regulatorjev nad prepovedjo prepoznavanja obrazov v živo naleti na močno nasprotovanje nacionalnih držav. Medtem ko Evropska komisija podjetjem omejuje uporabo prepoznavanja obraza na javnih mestih, je organom pregona pustila široke izjeme pri uporabi tehnologije v nekaterih primerih, vključno z iskanjem pogrešanih otrok, preprečevanjem terorističnih napadov ali iskanjem oboroženih in nevarnih kriminalcev. Zdaj naj novi zakon o umetni inteligenci ne bi določal izjem za policijo pri uporabi tehnologije v posebnih primerih. "Če ga je dovoljeno uporabljati tudi za izjemne namene, to pomeni, da bo infrastruktura tam in vi kot državljan ne boste nikoli vedeli, ali je vklopljen," je dejal Daniel Leufer, borec nevladne organizacije Access Now. "Ta tehnologija nima mesta v družbi, ki je zavezana demokraciji in temeljnim pravicam."

Resnični izziv za prepoved prepoznavanja obrazov prihaja iz vlad EU, ki sedijo v Svetu EU, kjer so nekatere države, kot je Francija, zaskrbljene, da bi prepoved tehnologije resno oslabila javno varnost in da bi bilo napačno prepovedati tehnologijo, ki bi lahko pomagala prepoznati znanega terorista v veliki množici med množičnim dogodkom.

Glede na najnovejše osnutke sprememb zakonodaje, ki so jih pripravile države EU in jih je videl Politico, si države prizadevajo dodati več izjem za organe pregona. Poleg iskanja žrtev ugrabitev in osumljencev kaznivih dejanj bi radi videli, da bi lahko policija uporabljala prepoznavanje obraza v realnem času tudi, da bi preprečila kakršno koli "večjo grožnjo" kritični infrastrukturi.

Evropske vlade bi lahko končno stališče dosegle še pred koncem leta. Za zdaj so levičarski in liberalni zakonodajalci osredotočeni na ohranjanje zakona za prepoved prepoznavanja obrazov, dokler Evropski parlament uradno ne zagotovi svojega stališča na glasovanju do konca leta, poudarja Politico.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  22 .09. 2022 ob  22: 25
Pravilno, pa se 5G naj prepovejo! Prekleti morilci!