OKUŽENA KOPRČANKA SE MORA VRNITI V SLUŽBO, BREZ DA BI JO PONOVNO TESTIRALI: Prenašalci so tudi ljudje brez simptomov, ugotavlja stroka

Koper

Uslužbenka enega od podjetij iz Kopra je bila pozitivna na testiranju za koronavirus, zato je morala za dva tedna v bolniški stalež. Po dveh tednih je zdravnik zaključil, da se mora vrniti na delo, brez da bi jo ponovno testirali. Ko je izrazila željo po ponovnem testiranju, so ji dejali, da do tega ni upravičena. Koprčanka, ki ne želi biti imenovana, je zaskrbljena. Še bolj zaskrbljen je njen delodajalec.

Delodajalca okužene Koprčanke predvsem skrbi, da bi se koronavirus razpasel tako med njegovimi zaposlenimi in še huje, da bi se prenesel na njihove stranke. Zato mora okužena uslužbenka trenutno koristiti dopust. Nova študija južnokorejskih raziskovalcev je pokazala, da približno 30 odstotkov okuženih s koronavirusom nikoli ne razvije simptomov, čeprav nosijo v nosu, grlu in pljučih ravno toliko virusa kot ljudje, ki razvijejo simptome.

Ali je v našem zdravstvu stalna praksa, da ljudi, ki so bili pozitivni na testiranju za koronavirus in so morali za dva tedna v samoizolacijo oziroma bolniški stalež, po poteku staleža pošljejo nazaj na delovno mesto brez, da bi jih ponovno testirali, smo vprašali na Nacionalni inštitut za javno zdravje. Odgovore še čakamo.

Ugotovitve študije: ljudje brez simptomov nosijo ravno toliko virusa kot ljudje s simptomi

Raziskovalci iz Južne Koreje so ugotovili, da približno 30 odstotkov okuženih nikoli ne razvije simptomov, a najverjetneje širijo virus. Študija, ki je dokazala, da ljudje brez simptomov nosijo ravno toliko koronavirusa v nosu, grlu in pljučih kot ljudje s simptomi, je bila objavljena v reviji JAMA Internal Medicine.

Kot je za The New York Times povedal virolog Jason Kindrachuk, so se z vprašanjem, ali okužbo širijo tudi ljudje brez simptomov, pričeli na Kitajskem ukvarjati že januarja.

Glede na to, da ljudje brez simptomov niti ne kašljajo niti ne kihajo, je možnost širjenja okužbe le nekoliko okrnjena, menijo nekateri strokovnjaki. Po drugi strani pa bolan človek ostane doma in obleži v postelji, medtem ko človek brez simptomov hodi v službo in je v stiku z drugimi.

Bodo okuženi brez simptomov največ prispevali k širjenju koronavirusa?

Južnokorejski raziskovalci so analizirali vzorce, ki so bili med 6. in 26. marcem letos odvzeti 193 ljudem s simptomi in 110 ljudem brez simptomov, v starosti okoli 25 let. Vsi so bili izolirani v centru za zdravljenje v mestu Cheonan. 21 ljudi je razvilo simptome, 89 jih je bilo na videz zdravih.

Prav premalo testiranja lahko vpliva na to, da bodo ravno asimptomatske osebe največ prispevale k širjenju koronavirusa, menijo nekateri strokovnjaki. Saj je ravno testiranje tisto, ki omogoči ločevanje okuženih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prognostik |  08 .08. 2020 ob  16: 29
-1
ZigaZois, aplikacija ni takšnega tipa, da bi ti sledlia. Sledi povezavi za več info shorturl.at/lnK05
ZigaZois |  08 .08. 2020 ob  01: 22
Kako nas nategujejo s tem virusom. Če bi bil tako nevaren bi nas testirali vsak teden tako pa nas strašijo a testiranje si moramo plačati sami.
Pomembno je, da si naložimo aplikacijo za sledenje na svoj telefon in delamo od doma, da nimamo več delovnega časa. Tako je bilo tudi z našimi šolarji in dijaki (za študente ne vem). Delali so ob vseh mogočih urah: zjutraj, popoldan, naloge so dobivali še ponoči.
Oblast se se točno drži taktike: zmedi, skregaj in vladaj.
Prognostik |  07 .08. 2020 ob  23: 13
Joj kako vi nakladate...ena Koprčanka ki je bila okužena...kaj je samo ena ali jih je več?
 |  07 .08. 2020 ob  21: 16
-10
Začnite zdaj zaslužiti 14886 $ ali več vsak mesec z delom na spletu. Prejšnji mesec sem zaslužil in prejel 15480 dolarjev od te zaposlitve, tako da sem to dal le dve uri na dan. Vsak človek lahko zdaj dobi to službo in začne zaslužiti na spletu, tako da sledite podrobnosti tukaj ........
www.workreviews10.com