OKTOBRA V KNJIŽNICI KOPER: Literarni turizem, pričevanja in znane osebnosti

Koper

Oktobra se v Knjižnici Koper in Knjižnici Ankaran obetajo mnoge prireditve. V petek, 7. oktobra, so se posvetili literarnemu turizmu v Sloveniji in Slovenski Istri, v sredo, 12. oktobra, pa sledi pesniško-glasbena prireditev v družbi pisatelja Aleša Štegra in glasbenika Jureta Torija. Obiskali jih bosta tudi igralka, pisateljica ter vsestranska umetnica Maja Gal Štromar in raziskovalka otrok ter otroštva, kulturna ustvarjalka Teja Močnik. Pestro dogajanje se bo odvijalo tudi na Oddelku za mlade bralce.

Veter z juga – simpozij Literarni turizem v Sloveniji in Slovenski Istri ter 5. večer jadranske poezije

5. večer jadranske poezije so letos posvetili pisatelju Borisu Pahorju. Kot gostje so se mu poklonili Aleksander Peršolja, Nina Medved, Igor Likar, Nada Galant in Ace Mermolja. Vesna Mikolič se je poglobila v njegovo življenje in ustvarjanje, medtem ko sta večer z glasbenim recitalom "Veter z juga" obogatila Tinkara Kovač in Marino Legovič. Dogodek, ki ga je povezovala Irena Urbič, je potekal v Adria Convent Hotelu 7. oktobra.

Simpozij, poimenovan "Literarni turizem v Sloveniji in Slovenski Istri", je razgalil skrivnosti literarnega turizma in povezal predavatelje: Vesno MikoličIreno Weber, Jasno Potočnik, Vito Petek, Davida Boršo, Matejo Kregar Gliha, Mileno Mileva Blažič, Barbaro Švagelj, Igorja Likarja, Tanjo Jakomin Kocjančič, Nevenko Janež, Igorja Divjaka, Matejo Kralj in Aleksandra Burro. Simpozij je prav tako potekal 7. oktobra v Adria Convent hotelu.

Pričevanje

Pričevanje Aleša Štegra je nenavadna knjiga, izpisana v posebnih stanjih zavesti. Je skok v brezno spoznanja brez padala ob prisotnosti dveh šamanov, spodbujena z uživanjem svetih rastlin iz amazonskega pragozda. Pričevanje je knjiga uvidov v mehanizme bivanja in minevanja, izpisana v kristalno jasnih in vsem razumljivih verzih z upanjem, da se bo dotaknila ranljivosti vsakogar od nas. Knjiga Pričevanje je dovršeno ilustrirana z risbami slikarja Dušana Fišerja, ki je ob besedilih ustvaril svoje "pričevanje o Pričevanju."

V duhu nenavadnosti knjige je tako zastavljena tudi njena predstavitev. Vabljeni 12. oktobra ob 19.00 v Rezidenco Ortus Ankaran na pesniško-glasbeni performans, v katerem sodelujeta pesnik Aleš Šteger in Jure Tori na harmoniki. Koncerti Štegra in Torija so že očarali občinstvo v Šanghaju, Parizu, Berlinu, Salzburgu …

Vse o Maji Gal Štromar

Vsestranska umetnica Maja Gal Štromar bo Knjižnico Koper obiskala 18. oktobra ob 19.00, ko bo skozi zanimiv intervju predstavila svoje življenje in delo.

Maja Gal Štromar (1969) je igralka, pesnica in pisateljica, prevajalka, gledališka pedagoginja, dramatesa, profesorica retorike, scenaristka, moderatorka in režiserka. Sicer diplomirana romanistka je tudi diplomantka Mednarodne šole za gledališče Jacquesa Lecoqa v Parizu. Do danes je tako doma kot v tujini odigrala 87 vlog in posnela 35 filmov. Izdala je 15 avtorskih knjig, od tega štiri pesniške zbirke, sedem romanov, monodramo "Alma Ajka", dvojezično slovensko-arabsko izdajo Aleksandrijske Knjižnice, gledališki priročnik "Črkolandija", pravljico, dramsko besedilo ter "Dobrodelno pravljico Anina zvezdica".

Maja Gal Štromar

V zadnjem času veliko piše za radio. Iz romanskih jezikov je prevedla 11 literarnih del. Intenzivno se ukvarja z gledališko pedagogiko tako doma kot v tujini. Leta 2020 je zaključila študij na Isa Inštitutu iz vedske astrologije Iyotish. Maja, sicer Koprčanka, živi v Ljubljani, kjer ustvarja kot svobodna umetnica.

Zanimivo tudi v čitalnici Fulvia Tomizze

Na Oddelku za italijaniko v koprski knjižnici pripravljajo zanimiv literarni večer. Vljudno vabljeni na predstavitev knjige "Le parole del vento" Umberta Druschovica, v četrtek, 20. oktobra, ob 19.00 v Čitalnici Fulvia Tomizze v Kopru, Čevljarska ulica 22.

Kamni z Marsa

Vabljeni na pravljično popoldne s Tejo Močnik, ki bo z zgodbami in skrivnostnim kovčkom na oddelek za mlade bralce v Knjižnico Koper pripotovala 20. oktobra ob 17.00.

Močnikova piše eseje in kratke zgodbe za otroke in odrasle. Je avtorica kratkoprozne zbirke "Kamni z Marsa", ki je leta 2021 izšla pri založbi LUD Literatura in bila nominirana za najboljši literarni prvenec Slovenskega knjižnega sejma.

Branje z dojenčki in malčki

Zadnja raziskava Knjiga in bralci VI. je pokazala, da v Sloveniji le tretjina staršev bere svojim otrokom. Številne raziskave kažejo, da branje vse od rojstva naprej spodbuja otrokov vsestranski razvoj in krepi njegovo zdravje. Za razvoj jezika in govora pa so za otroka prvi in najpomembnejši prav njegovi starši. Cilj knjižnice je starše na zabaven način spodbuditi, da bodo znova brali svojim otrokom. Zato vabljeni 7. oktobra, ob 9.30. uri, na Oddelek za mlade bralce.

Poleg tega se bodo na Oddelku za mlade bralce vsak četrtek zvrstile pravljične urice, 17. oktobra, ob 17. uri, pa nas znova obiščejo LegoZgodbe.

Berivka

Josip Osti je človek prehodov v življenju in literaturi – iz vrhunskega atleta se je prelevil v vrhunskega literata, iz rodnega Sarajeva se je preselil v Tomaj, iz srbohrvaščine prestopil v slovenščino, iz poezije prešel v prozo … Ti prehodi, četudi na videz dokončni, so vedno ustvarjali most, omogočili prehajanje in medsebojno oplajanje, tako ne preseneti, da je pesnik/pisatelj še najraje tekel pod mavrico. O neke vrste prehodu priča tudi njegova zadnja knjiga "Poper po pudingu" (Založba Pivec, 2021). V njej se namreč zgodi nekaj takega kot v njegovi poeziji, ki jo je v bojazni, da bi se verzne povedi razlile čez vso mero, na neki točki preprosto "ukrotil" v haikuje.

Če so se njegovi kalejdoskopski romani razpirali v nove in nove zgodbe in je bila ena knjiga debelejša od druge, Poper po pudingu v tem kontekstu deluje precej haikujevsko. Zbirka, ki jo je avtor naslovil "66 zgodb in zgodbic, če pa jih, draga bralka ali bralec, bereš stoje na rokah, se ti zdi, da jih je 99", prinaša anekdotično popotovanje po Ostijevem svetu, tokrat predvsem Sarajevskem, kjer v še tako nezna(t)ni vsakdanjosti po zaslugi izostrenega pisateljskega očesa in peresa kar naprej uziramo same velike dogodke – tragične in komične. Ena najbolj humornih Ostijevih knjig, iz katere veje osupljiva življenjska vedrina, je očitno vnovič nastala ob tihem in neustrašnem zrenju v smrt. Zdi se, da je pisatelj z njim še enkrat postavil staro-novi most, tisti najbolj temeljni, ki ga je gradil vse svoje življenje.

Kako se boste po njem sprehodili vi oz. kako bo Poper po pudingu teknil vam, lahko izkusite na naslednjem srečanju bralnega kluba Berivka v sredo, 19. oktobra 2022, ob 19.00 v Kavarni Loggia Caffè na Titovem trgu. Srečanje poteka pod okriljem Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper. Lepo vabljeni na druženje!