V bavarski prestolnici München se danes začenja 180. tradicionalni praznik piva Oktoberfest, na katerem tudi letos pričakujejo več milijonov obiskovalcev. Gre za enega največjih festivalov na svetu, ki bo trajal do 6. oktobra.
Uradno se bo festival začel natanko ob 12. uri in sicer s tradicionalnim odprtjem prvega soda piva in besedami "Ozapft ist" župana bavarske prestolnice Christiana Udeja.
Na tej prireditvi, ki poteka pod šotori na dobrih 35 hektarih površine, se zbirajo obiskovalci z vse Evrope in tudi izven. Tradicionalna bavarska narodna noša je obvezna, prav tako pitje piva in uživanje v dobri hrani, predvsem klobasah in ostalih bavarskih mesnih specialitetah.
Lani so npr. obiskovalci popili 7,4 milijona litrov piva, ob tem pa pojedli tudi dobrega pol milijona pečenih piščancev, 115.000 parov klobas, 59.000 svinjskih krač, 116 volov in 85 telet.
Letos bo litrski vrček piva po poročanju nemške tiskovne agencije dpa stal 9,66 evra ali še 16 centov več kot lani, ko so bili organizatorji zaradi povišanja cene za 40 centov deležni številnih kritik. Oblikovalo se je tudi gibanje, da liter piva ne bi smel stati več kot sedem evrov.
Tradicija prireditve izvira iz zabave ob poroki bavarskega kralja Ludvika I. 12. oktobra 1810. Kasneje so jo premaknili na zgodnejši čas, ko je vreme v bavarski prestolnici običajno lepše, ime pa je ostalo.
Od leta 1810 Oktoberfesta ni bilo le 24-krat. Odpovedali so ga v času obeh svetovnih vojn, med epidemijo kolere ter v obdobju hiperinflacije v 20. letih prejšnjega stoletja.
Povprečno se prireditve v dveh tednih udeleži okoli šest milijonov obiskovalcev. Rekord je bil postavljen leta 1985, ko je v München prispelo kar 7,1 milijona obiskovalcev in mesto praktično ni bilo možno sprejemati novih gostov. Dnevno se na festivalu zamenja okoli 400.000 ljudi.
Prizorišče festivala je zaradi velikega števila obiskovalcev ogromno. Tudi šotori so naravnost gromozanski. Največji sprejme kar 10.000 obiskovalcev, navaja dpa.
Ogromen obisk hkrati ustvarja tudi precej odpadkov; lani so jih zbrali za dobrih 900 ton, od tega okoli 410 ton ostankov hrane, predvsem kosti. Porabili so tudi za tri milijone kilovatnih ur električne energije. To bi zadostovalo za letno porabo okoli 1200 gospodinjstev, še navaja dpa.