OKOLJU PRIJAZNA NALOŽBA: Občina Piran posodablja javno razsvetljavo (FOTO)

Piran

Občina Piran se je v okviru svojih prizadevanj za trajnostni in energetsko učinkovit razvoj odločila za novo posodobitev sistema javne razsvetljave, ki v tem trenutku obsega 3795 svetlobnih teles. V sanacijo je vključenih 1928 svetilk, od katerih 1867 izpolnjuje tehnične in energetske zahteve. Občina bo s to posodobitvijo letno prihranila 26,2 odstotka električne energije, kar pomeni približno 215.000 kWh. Ob upoštevanju obstoječih cen električne energije bo s tem prihranila približno 43.000 evrov, še približno 10.000 evrov manj pa bo odštela za redno letno vzdrževanje obstoječe infrastrukture.

Predsednik uprave podjetja Javna razsvetljava, d.d. Arman Koritnik je danes županu Občine Piran Andreju Koreniki, predstavil najsodobnejše svetilke z visokotehnološkimi svetlobnimi viri, ki zagotavljajo visok izkoristek svetlobe, vključno z LED tehnologijo.

Tehnologija je prilagojena zahtevam cestne razsvetljave ter arhitekturno urbanističnim vidikom področij posebnega pomena. Pri tehnični razsvetljavi se uporablja avtonomna redukcija svetlobnega toka sijalk v času zmanjšanja prometa (nočni čas), vse svetilke po bodo prilagojene za enostavno nadgradnjo "pametnega sistema" - upravljanje razsvetljave posameznih svetilk.

????Cenejša in okolju bolj prijazna javna razsvetljava???? ????❤️Občina Piran se je v okviru svojih prizadevanj za trajnostni...

Posted by Andrej Korenika on Četvrtak, 29. februar 2024.

Izjemno pomemben je predvsem ekološki vidik sanacije. Zaradi zmanjšanja porabe električne energije bo javna razsvetljava v občini Piran vsako leto znižala emisije ogljikovega dioksida za 86,8 ton. To pomeni, da bomo na letni ravni prihranili takšno količino CO2, kot jo sicer iz ozračja odstrani 4119 dreves.

Projekt poteka v okviru obstoječe 20-letne koncesijske pogodbe, ki jo je občina z Javno razsvetljavo, d.d. sklenila leta 2013. Investicijo v posodobitev izvaja koncesionar, stroške naložbe pa bo občina pokrila s prihranki električne energije do konca koncesijske dobe. Naložba bo predvidoma zaključena do junija.