"OH, TI STEREOTIPI!", ČARODEJ IN ROVKA ČRKOLOVKA: Decembrske dogodivščine v koprski knjižnici

Koper

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper so v praznični december vstopili z gostujočo razstavo "Oh, ti stereotipi!", ki so jo zaradi odličnega odziva obiskovalcev podaljšali vse do konca decembra. Konec tedna, v petek, 3. decembra, ob 19. uri bodo z obiskom pisatelja Avgusta Demšarja zaključili bralno akcijo Primorci beremo, medtem ko bo otroke 8. decembra ob 16. uri zabaval Čarodej Toni, ki napoveduje tudi zaključek praznovanja 70. obletnice knjižničarstva v Kopru. Praznovanje jubilejnega leta, ko so v koprski knjižnici pripravili mnoge prireditve in novosti, bodo zaokrožili s svečano prireditvijo, 16. decembra, ob 11. uri v Pretorski palači v Kopru. Da bo zaključek leta pravljično obarvan, pa bodo z Zimsko bralno dogodivščino "V vrtincu domišljije z Rovko Črkolovko" poskrbeli na Oddelku za mlade bralce.

Decembrsko dogajanje v knjižnici bodo otvorili z zaključnim dogodkom bralne akcije Primorci beremo. Knjižnico bo obiskal pisatelj kriminalk Avgust Demšar. Bralci, ki so se pridružili bralni akciji, so lahko brali njegovo kriminalko z naslovom Retrospektiva. Pogovor bo potekal v avli Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper na Ta veseli dan kulture, 3. decembra, ob 19. uri.

Vsi, ki ste akcijo uspešno zaključili, lahko v koprski knjižnici od 3. decembra dalje prevzamete nagrado, ki so jo pripravili v sodelovanju s Knjigarno Libris.

Vse o razstavi "Oh, ti stereotipi!"

Razstava "Oh, ti stereotipi! - V očeh drugega – slovenski pisatelji govorijo o Italijanih, italijanski pa o Slovencih" je nastala v Narodni in študijski knjižnici v Trstu v sodelovanju z Zvezo slovenskih kulturnih društev. Zakoreninjeni predsodki so v našem vsakdanjem življenju zelo prisotni, tako da jih včasih celo s težavo prepoznamo. Pisatelji pa imajo posebno občutljivost, da zaznajo duh časa in utrip družbe, v kateri živijo.

Sobivanje različnih narodov in kultur je nedvomno obogatitev, s seboj pa prinaša tudi težave in nesporazume, ki so plodna tla za rojevanje stereotipov. Če pazljivo preberemo predstavljena besedila Borisa Pahorja, Alojza Rebule, Marka Kravosa, Dušana Jelinčiča in Marka Sosiča ter Scipia Slataperja, Pierantonia Quarantotti-Gambinija, Enza Bettize, Fulvia Tomizze in Maura Covacicha lahko zasledimo, kako se ti stereotipi pojavljajo in kako se sčasoma odnos do soseda spreminja. Izbrane odlomke dopolnjujejo satirični komentarji karikaturistov skupine Vile in vampi.

Praznovanje 70. obletnice knjižničarstva v Kopru z navihanim čarodejem, jezikoslovko in zgodovinarjem

V Kopru so letos dopolnili jubilejno 70. leto slovenskega knjižničarstva. V počastitev obletnice so v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper skozi vse leto izvajali tematsko obarvane kulturne prireditve. V zaključek praznovanja bo prvi popeljal otroško navihani in razigrani čarodej Toni, ki bo Oddelek za mlade bralce (Verdijeva ulica 2, 6000 Koper), obiskal 8. decembra ob 16. uri.

Čarodej Toni je izoblikoval svoj slog ''smešnega in včasih namerno nerodnega čarodeja'', ki se mu iz srca nasmejijo tako otroci kot njihovi odrasli spremljevalci. V času covidnih omejitev, ko je kulturna scena praktično zastala, se je v mislih sprehodil skozi svoje življenje in vse to zlil na papir. Nastala je knjiga z naslovom Čarodej Toni in podnaslovom Avtobiografija kmečkega fanta, čarobnega umetnika in lokalnega politika, ki jo bo za vse željne zanimivega branja prinesel s sabo.

V četrtek, 16. decembra, ob 11. uri bodo praznovanje sklenili s svečano prireditvijo, ki bo potekala v Pretorski palači v Kopru. Skozi zgodovino knjižnice in narečno besedo, ki je značilna za Primorsko, bosta obiskovalce popeljala dr. Salvator Žitko, slovenski zgodovinar, urednik, publicist in častni član Mestne občine Koper 2021, ter jezikoslovka dr. Suzana Todorović. Pogovor z njima bo povezovala dr. Tanja Jakomin Kocjančič.

Pravljično obarvan zaključek leta

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper in Rovka Črkolovka vabita vse otroke, njihove starše ter dedke in babice na Zimsko bralno dogodivščino. Rovka želi v vrtinec družinskega branja popeljati celo družino. "Zimska bralna dogodivščina – V vrtincu domišljije z Rovko Črkolovko" se bo začela 3. decembra, na Ta veseli dan kulture. Akcija bo trajala do 1. marca 2022. Na Oddelku za mlade bralce bodo vse člane knjižnice, ki želijo sodelovati, pričakali Rovkini bralni kupončki.

Prebrati je treba 5 knjig ter jih vpisati na kupončke. Ko kuponček izpolnite, ga prinesete na Oddelek za mlade bralce ter odložite v posebno škatlo, namenjeno zbiranju bralnih kuponov. Vsi sodelujoči prejmejo potrdilo o opravljeni Zimski bralni dogodivščini ter majhno darilce.

Rovka Črkolovko bo izžrebala tudi tri srečne nagrajence, ki bodo dobili še prav posebno darilo: prva nagrada so družinske počitnice - 3 nočitve v sodobnem apartmaju na Eko-kmetiji Čebelji gradič, druga nagrada je družinska vstopnica za Pot med krošnjami, tretji nagrajenec pa prejme ustvarjalni Lego Classic kovček.

Zaradi trenutne covid epidemije se je na prireditve potrebno prijaviti. Prijave sprejemajo do zapolnitve mest, na e-mail naslov tina.sarazin@knjiznica-koper.si.