ODŠTEVANJA JE KONEC, DANES GRE ZARES: Slovenci srebro že imajo, lovijo pa prvo zlato

Slovenija

Odštevanja je konec, danes je dan za slovenske odbojkarje in dan, ko se lahko zapišejo v slovensko športno zgodovino. Ob 17.30 bodo v Parizu začeli finalno tekmo, drugo na evropskih prvenstvih. Po letu 2015 lahko ponovijo srebrni dosežek, toda v slovenskem taboru razmišljajo samo o zlatu.

Slovenska odbojkarska reprezentanca bo danes popoldne v velikem finalu evropskega prvenstva skušala doseči največji uspeh v zgodovini. Slovenci so s finalom in najmanj srebrno medaljo že ponovili dosežek iz leta 2015, ob 17.30 pa bodo v tekmi s Srbijo lovili prvo zlato medaljo na velikih tekmovanjih.

Pozno popoldne bo verjetno večina Slovencev pred televizijskimi zasloni, kar precej pa tudi v Parizu. V dvorani Bercy namreč slovenski odbojkarji upajo na glasno podporo rojakov, ki bodo sicer težko pričarali nepozabno vzdušje iz Stožic, bodo pa lahko spet šesti, sedmi ali deseti igralec svoje ekipe. Po najbolj optimističnih ocenah bo v Parizu v živo tekmo spremljalo 5000 Slovencev.

11. Sladka Istra bo postregla tudi z najslajšim navijanjem za naše odbojkarje. Na Titovem trgu bomo lahko jutri ob 17.30 na velikem zaslonu spremljali prenos finalne tekme evropskega prvenstva.

Objavil/a Aleš Bržan dne Sobota, 28. september 2019

Slovenski odbojkarji v Parizu, kjer jih zjutraj pred tekmo čaka zadnji trening, ob 17.30 pa bo šlo zares, ne razmišljajo o drugem srebru po letu 2015. V en glas poudarjajo, da jih zanima samo zlato, pot do njega pa pelje prek Srbije, ki na tem EP še nima poraza, v polfinalu pa je izločila favorizirano Francijo po pravi srhljivki s 3:2.

A tudi Slovenija ima na letošnjem tekmovanju v rokah že velik dosežek, pravzaprav kar dva. Slovenci so namreč enega za drugim izločili evropske in svetovne prvake Ruse in Poljake. Kako veliko delo so opravili v četrtek v Ljubljani, pa kaže tudi razplet tekme za tretje mesto, ko so Poljaki v soboto s 3:0 ugnali Francoze.

???????? Polfinalna tekma ???????? SLO : POL ????????

????⚡ Na polfinalni tekmi s Poljsko je razprodana Arena Stožice pokala od neverjetnega vzdušja navijačev in borbenosti igralcev, slovenske zastave pa so ponosno plapolale v podporo slovenskim reprezentantom. ???????? ???? Poskrbimo, da bodo naši fantje to podporo občutili tudi jutri v Parizu, ko jih ob ⏰ 17.30 čaka zadnja in največja preizkušnja tekmovanja - boj s Srbijo za naslov evropskih prvakov! ???????????? ????️ Ogled tekme bo v Ljubljani organiziran na velikem zaslonu na Kongresnem trgu.

Objavil/a EuroVolley 2019 - Slovenia dne Sobota, 28. september 2019

Med tistimi, ki finale pričakujejo mirno in sproščeno, je eden ključnih mož v ekipi Jani Kovačič: "Da, želel sem si Srbijo v finalu, ker je to nekakšen 'balkanski' obračun. Proti Francozom še nismo zmagali, razen na trening tekmi. A zdaj bi premagali tudi njih, če bi bili na drugi strani, ker imamo tako močno samozavest in ambicije. Moramo pa začeti hrabro, razmišljati samo o vsaki točki posebej, ne prehitevatiOni so ekipa, ki pritiska s servisi. Tudi Rusi in Poljaki so znani po tem, da imajo dober servis. Mi pa smo jih na teh tekmah ustavili in tudi jutri je lahko tako. Imeli smo težje tekme kot Srbi in mislim, da smo bolje pripravljeni," napoveduje Kovačič.

Selektor Srbije Slobodan Kovač Slovence dobro pozna, saj je nekoč vodil prav njih. A to ne sme biti srbska prednost, pravi slovenski libero. "On nas verjetno najbolje pozna od vseh tukaj. A mi se ne bomo obremenjevali s tem, ne bomo pripravljali posebne taktike. Ne bomo gledali na to, koliko nas njihov trener pozna," se poznavanja selektorja Kovača ne boji libero Kovačič. 

Slovenski selektor Alberto Guiliani pa se tudi po zadnjem odprtem treningu v soboto ni izneveril samemu sebi. Bil je dobre volje, nasmejan, niti sledu o kakšni napetosti ali nervozi pred pomembno tekmo. "Moj sistem dela očitno pomaga fantom. Vsak trener ima svoj sistem, kako dela. Moji fantje se izboljšujejo iz tekme v tekmo, dobro so se osredotočili na pomembne stvari in znajo potegniti bistvo. To je moj slog, rad imam smeh in šale, ne pa preveč pritiska. Bolje, da smo v dobrih odnosih v štirih mesecih, ko smo skupaj, kot pa da se skregamo," je o kemiji in sodelovanju v ekipi dejal Giuiliani.

Ko je iskal prednosti finalnega tekmeca, je izpostavil predvsem eno: "Srbija ima sijajen blok. Tako kot Rusija je najboljša v bloku, te fante poznamo, imajo sijajne igralce. Atanasijević lahko spreminja zgodovino igre, a mi moramo igrati odlično, ko imamo žogo na naši strani." Pravi, da zdaj ni pomembno razmišljati o tem, ali bi imel za tekmeca raje Francijo. "Rad igram proti ekipi, ki si je zaslužila finale. Razlika v polfinalu je bila začetek petega niza, ko je Francija začela izjemno slabo. Sicer sta ekipi zelo skupaj, težko bi se odločil, kdo je boljši."

Teoretično je imela Slovenija dan počitka več, ker je prejšnjo tekmo igrala v četrtek, Srbija pa je že dlje časa v Parizu in je že odigrala eno tekmo v Bercyju. A se je Giuliani le nasmejal ob izrazu prost dan. "O kakšnem prostem dnevu ali počitku ne moremo govoriti, saj smo bili na potovanju. Po tej plati nismo bili v prednosti. Imamo samo eno tekmo tukaj, a o tem ne razmišljamo. Razmišljamo samo o tehniki, taktiki in o finalu," je napoved pred današnjo tekmo končal italijanski strateg na slovenski klopi.

O statusu favorita na finalni tekmi je težko govoriti, morda pa so vendarle v rahli prednosti Srbi, ker jih vodi nekdanji slovenski selektor Slobodan Kovač, boljši pa so bili tudi na nedavnih prijateljskih tekmah. A Slovenci pravijo, da zgodovina v takšnih primerih ne šteje in da se bo danes popoldne vse začelo z ničle.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija