ODPIRAJO SE TERASE PO VSEJ DRŽAVI, NA OBALI LAHKO TUDI NOTRANJI DELI LOKALOV: "A naj nas optimizem in veselje ne zaneseta"

Slovenija

Po vsej državi se bodo danes lahko odprle terase in vrtovi gostiln in lokalov. V pomurski, goriški in obalno kraški regiji, ki se uvrščajo na rumeni seznam, bodo dejavnost lahko opravljali tudi znotraj gostinskih obratov. To bo dovoljeno le pod pogojem testiranja potrošnikov na novi koronavirus, predložitvi dokazila o prebolelosti ali o cepljenju.

Trem sedaj rumenim regijam, kjer so bile terase gostinskih lokalov lahko že odprte, se je pridružilo še devet regij, ki se po epidemioloških razmerah uvrščajo na oranžni seznam - podravska, koroška, savinjska, zasavska, posavska, jugovzhodna Slovenija, osrednjeslovenska, primorsko-notranjska in gorenjska.

V gostinskem sektorju so vladnega rahljanja protikoronskih ukrepov veseli. Kritični pa so do pogojev pri odpiranju notranjih prostorov gostinskih lokalov in nanje ne pristajajo, so povedali v sekciji za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici. Vlado so zato pozvali, da te diskriminatorne pogoje nemudoma odpravi.

Tudi v Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije so kritični do postavljenih pogojev. Želijo si bolj življenjskih ukrepov, k čemur so prav tako pozvali vlado. Že ukrepi, ki veljajo za vrtove in terase, denimo trimetrska razdalja med mizami in 1,5-metrska razdalja med ljudmi za isto mizo, so po njihovem nesmiselni in neživljenjski.

Strežba hrane in pijač v gostinskih lokalih je še naprej dovoljena med 7. in 19. uro. Dovoljena je le sedeča strežba ob upoštevanju omenjene razdalje. Za isto mizo lahko sedijo štiri osebe, imetnik lokala mora poskrbeti za ustrezno razkuževanje predmetov v skupni rabi. Izvajalci gostinske dejavnosti se morajo enkrat tedensko testirati, razen v primerih prebolelosti ali če so že cepljeni.

Ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo je še vedno dovoljeno povsod, kot tudi opravljanje dejavnosti priprave in strežbe jedi ter pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma varovance ali za dostavo končnim potrošnikom.

Veselje ob sproščanju koronskih ukrepov naj po besedah zdravniške zbornice spremlja tudi odgovornost

Zdravniška zbornica Slovenije ob začetku prazničnega tedna prebivalcem priporoča, da ob sproščanju ukrepov še naprej upoštevajo ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe covida-19, je zapisano na spletni strani zbornice. "V prihajajočih dneh, ko nas čaka tudi nekaj praznikov, bodo po dolgem času spet odprte terase lokalov. Prav tako gibanje ni več omejeno na regije. Vse to nas kot družbo navdaja z veseljem in optimizmom. Zdaj tudi vemo o virusu že veliko več, kako se prenaša in kateri so tisti potrebni zaščitni ukrepi, ki virusu preprečujejo širjenje," so spomnili.

Prav zato v prihajajočem bolj sproščenem tednu ob vseh teh pozitivnih spremembah pozivajo prebivalce, naj bodo še naprej odgovorni in dosledno spoštujejo ukrepe za preprečevanje širjenja virusa. V zaprtih prostorih naj torej nosijo maske, vzdržujejo higieno rok in kašlja ter medsebojno razdaljo ter poskrbijo za zračenje prostorov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija