ODKRILI 2.000 SPOLNIH ZLORAB OTROK S STRANI KATOLIŠKIH DUHOVNIKOV: Večina primerov je zastarala

Kronika

Državno tožilstvo Illinoisa je v preiskavi odkrilo, da je več kot 450 katoliških duhovnikov v tej ameriški zvezni državi od leta 1950 spolno zlorabilo skoraj 2000 otrok, kar je veliko več, kot je Cerkev doslej uradno priznala. Pravosodni minister Illinoisa Kwame Raoul je v torek na novinarski konferenci dejal, da je večina primerov že zastarala.

Povedal je, da so preiskovalci ugotovili, da je 451 katoliških duhovnikov v Illinoisu med letoma 1950 in 2019 zlorabilo 1997 otrok. Priznal je, da je večina primerov zastarala in da kršiteljev ne bodo mogli preganjati.

"Upam, da bo to poročilo razsvetlilo tako tiste, ki so kršili svoj položaj moči in zaupanja ter zlorabljali nedolžne otroke, kot tudi moške v cerkvenem vodstvu, ki so te zlorabe prikrivali," je dejal Raoul.

Preiskava se je začela leta 2018 pod Raoulovo predhodnico Lizo Madigan, ki je ob pripravah na odhod s položaja objavila obširno poročilo. Raoul je preiskavo nadaljeval in v torek povedal, da je 25 uslužbencev pregledalo več kot 100.000 strani škofijskih dokumentov in sodelovalo v več kot 600 zaupnih stikih s sogovorniki.

Dolgo poročilo opisuje, da so bili cerkveni voditelji v Illinoisu počasni pri priznavanju obsega zlorab. Prav tako jih obtožuje, da so pogosto zavlačevali soočanja z obtoženimi duhovniki in nisovernikov niso opozorili pred morebitnimi zlorabami.

Katoliške škofije Illinoisa so v skupni izjavi v pričakovanju poročila že v petek sporočile, da je preiskava spodbudila večletni pregled njihovih pravilnikov in spremembe.

Nadškof Chicaga kardinal Blase Cupich je v ponedeljek zlorabe označil za odvratne. Dodal je, da je cerkev leta 1992 začela prenavljati svoje politike in programe ter v celoti sodelovala pri preiskavi.

Nekateri duhovniki so postali razvpiti zaradi kazenskih postopkov ali tožb, med njimi Daniel McCormack, ki ga je v desetletjih pred aretacijo leta 2006 pet fantov obtožilo skupaj več kot 100 primerov zlorab. McCormack je priznal krivdo in bil obsojen na pet let zapora. Nadškofijski revizijski odbor je ob njegovi prvi aretaciji leta 2005 priporočil, naj ga odstranijo iz duhovniških vrst, a je takratni kardinal Francis George to zavrnil.

Mreža preživelih, ki so jih zlorabili duhovniki, je poročilo označila za osupljivo, ob tem pa poudarila, da je število žrtev in storilcev, ki jih navaja Raoul, verjetno prenizko. Skupina je pozvala tudi državne in lokalne uradnike, naj opravijo podobne preglede.

"Dejstva v poročilu niso vprašljiva - do leta 2018, ko se je začela preiskava, so vodilni v vseh škofijah Illinoisa skrivali znane storilce zlorab, jih niso hoteli uvrstiti na svoje sezname obtoženih in niso hoteli priznati resnice, ki so jo z njimi delile žrtve zlorab," je sporočila skupina.

Katoliška konferenca Illinoisa navaja, da 3,5 milijona katoličanov predstavlja približno 27 odstotkov celotnega prebivalstva Illinoisa, da Cerkev vzdržuje 949 župnij in ima 2215 duhovnikov, 1372 diakonov in 260 redovnih bratov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  24 .05. 2023 ob  10: 12
Kako lahko tak zločin zastara?