ODGOVORNOST ZA NAPAD PREVZELA ISLAMSKA DRŽAVA: Izpoved slovenske študentke na Dunaju (VIDEO)

Svet

Odgovornost za ponedeljkov teroristični napad na Dunaju, v katerem so bili ubiti štirje ljudje, ranjenih pa 22, je danes prevzela džihadistična skupina Islamska država. "Vojak kalifata" je napad izvedel s strelnim orožjem in nožem ter v avstrijski prestolnici ubil ali ranil približno 30 ljudi, vključno s policisti, je danes sporočil IS na platformi Naschir News, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ob ponedeljkovem napadu na Dunaju, v katerem so bili ubiti najmanj štirje ljudje, je v mestu vladala velika panika, je v pogovoru za STA povedala Slovenka Ana Renko, ki študira pravo v avstrijski prestolnici.  "V bistvu je bilo zelo grozno, velika panika. Moji prijatelji, s katerimi študiram, so bili v centru, ko se je to dogajalo. Vse je bilo zelo strah. Nihče ni natančno vedel, kaj se dogaja, ker je bilo veliko lažnih informacij o tem, koliko napadalcev je, kje se gibljejo," je povedala 19-letnica, ki na Dunaju živi od začetka oktobra.

Za napačno se je po njenih besedah izkazala tudi informacija, da je bila bomba na podzemni železnici. Ljudje, ki so bili v centru, tako niso vedeli, kako bi šli domov, saj nihče ni vedel, ali so napadalci morda tudi na podzemni železnici, je pojasnila.

"Jaz sem bila v ponedeljek zvečer na srečo doma, zaradi česar sem zelo vesela," je še poudarila Renkova, ki se od doma do centra z vlakom podzemne železnice vozi približno deset minut. Dodala je, da so dunajske oblasti meščane v ponedeljek zvečer pozvale, naj ostanejo doma in ugasnejo vse luči.

Avstrijska vlada jih je tudi danes pozvala, naj ostanejo doma. Odpadla so predavanja in šola, javni prevoz pa ne vozi do središča mesta, je še povedala študentka prvega letnika prava, ki sicer prihaja iz Domžal. "Zelo žalostno je danes, nikjer ni nikogar," je dodala.

Povedala je, da so v redu tudi drugi njeni slovenski kolegi, ki študirajo pravo na Dunaju. Ti večinoma živijo v slovenskem študentskem domu bližje centru mesta, kjer se je zgodil napad. Tako pri njih kot pri njej je bilo zvečer slišati veliko siren in helikopterje. Zaradi strahu so vsi bolj slabo spali, je dodala.

Napad je bil po besedah 19-letnice precej nepričakovan, saj Dunaj velja za varno mesto. "Vsi smo se vedno počutili varno, tako da tega napada ni nihče pričakoval," je poudarila.

Ravno v ponedeljek je bil sicer zadnji večer pred ponovnim delnim zaprtjem države zaradi pandemije covida-19. Trg Schwedenplatz, kjer je potekal napad, velja za priljubljeno zbirališče mladih, tja pogosto zahaja tudi sama, je dejala Ana Renko. "Zato je še toliko bolj grozno, ko vidiš posnetke krajev, kjer se giblješ in da se je tam zgodil napad," je povedala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  03 .11. 2020 ob  22: 31
-3
jebala vas islamska država in tolerantnost ! dajte še vode in mleka in ostalih "dobrodošlic" na "VELKOME TO ITALY" poti ! AJDE DA VAS VIDIM V KRATKIH HLAČAH IN KANOTJERI V NJIHOVO CREKVO ?!