OD FEBRUARJA DALJE CEPLJENJE OBVEZNO ZA VSE, STAREJŠE OD 14 LET: Kazni za necepljene do 3600 evrov!

Svet

V Avstriji bo cepljenje proti covidu-19 od februarja obvezno za vse, ki imajo v državi prebivališče in so stari 14 let ali več, sta danes sporočila minister za zdravje Wolfgang Mückstein in ministrica za ustavne zadeve Karoline Edtstadler. Izjeme bodo nosečnice in osebe, ki se ne bodo cepile iz zdravstvenih razlogov.

Slednji bodo morali po besedah Mücksteina predložiti potrdilo zdravnika, medtem ko je glede nosečnic izpostavil, da je cepljenje zanje, čeprav ne bo obvezno, "izrecno priporočeno", tudi s strani zdravstvene stroke.

Štirikrat na leto bodo v Avstriji organizirali t. i. cepilne dneve, ko se bodo morali vsi, za katere velja obvezno cepljenje, cepiti ali pa v centralni cepilni register vnesti utemeljen razlog, zakaj tega niso storili. Prvi tak dan bo 15. marca, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Tiste, ki nič od tega ne bodo storili, bodo čakale denarne kazni v višini do 3600 evrov, odvisno od višine njihovih prihodkov. Tisti, ki se bodo namesto za običajen odločili za skrajšan postopek, bodo morali plačati 600 evrov kazni. Zakon o obveznem cepljenju bo predvidoma v veljavi do konca januarja 2024, a to se lahko še spremeni.

Dogovor poleg vladnih ljudske stranke (ÖVP) in Zelenih podpirajo tudi opozicijski socialdemokrati (SPÖ) in stranka Neos, še poroča APA. Kot je poudaril ministrica Edtstadler, to nikakor ni samoumevno in odraža široko strinjanje, da je splošna obveznost cepljenja potrebna, če se želi Avstrija končno izviti iz primeža pandemije. Cilj je zaščita javnega zdravja z učinkovitimi in sorazmernimi sredstvi, kar cepljenje je, je dodala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  10 .12. 2021 ob  17: 59
Iz zibelke nacizma nic novega. In ta skorumpirani portal brise komentarje, ki niso v skladu s tem, kar nareka kriminalna vlada.