OD DANES NAPREJ NOVA PRAVILA: Dve primorski regiji obarvani rdeče, spremembe tudi glede policijske ure

Slovenija

V obalno-kraški, goriški in koroški regiji, ki so glede na epidemiološko stanje ponovno obarvane rdeče, od danes ponovno velja omejitev gibanja na regijo. Nočna omejitev gibanja po vsej državi od danes traja od 22. do 5. ure. Verski obredi na prostem pa so številčno omejeni na enega udeleženca na 10 kvadratnih metrov.

Odlok o omejitvi gibanja, ki ga je vlada sprejela v sredo, določa tudi izjeme, ko posameznik lahko prehaja med rdečimi in drugimi regijami. Pri prehajanju pa mora imeti posameznik pri sebi dokazilo, s katerim izkaže upravičenost uveljavljanja izjeme, in lastnoročno podpisano izjavo.

Čeprav v odloku ni izrecno navedeno, med izjeme za prehod meja rdečih regij spadajo tudi šolarji, ki se vozijo iz rdeče obarvanih regij v izobraževalne ustanove v druge regije. "Ob upoštevanju priporočil NIJZ je gibanje med drugim dovoljeno za prihod na delo, odhod z dela in izvajanje delovnih nalog. Ta izjema se uporablja tudi za šolarje," so pojasnili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Kljub temu da so se tri regije obarvale rdeče, pa razen prehajanja drugih omejitev ni, tako ponekod ostajajo odprte tudi terase gostinskih lokalov, saj si želi vlada zasledovati učinke ukrepov, ki jih uvede, je v četrtek pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar.

Vstop v Slovenijo bo od danes mogoč le z negativnim izvidom PCR testa. Ta test tudi edini velja za prekinitev karantene, dvolastniki ali najemniki zemljišča v obmejnem območju pa za prestop meje ne bodo več potrebovali sedemdnevnega negativnega testa. Pri zbiranju oz. druženju, prireditvah in shodih vlada ni sprejela nobenih sprememb. V vseh regijah je dovoljeno zbiranje do deset ljudi, prav tako so dovoljene prireditve in shodi do deset ljudi.

S spremembami odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode pa od danes velja omejitev števila oseb, ki kolektivno uresničujejo pravico do verske svobode na prostem, in sicer na enega udeleženca na 10 kvadratnih metrov, ali več udeležencev, če gre za člane istega gospodinjstva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija