OČITNO SE DA, SAMO ZNATI JE TREBA: V Škocjanskem zatoku uspešno uravnavajo gladino, ptice gnezdijo brez težav

Koper

V naravnem rezervatu Škocjanski zatok v Kopru se gnezditvena sezona ptic kljub suši izteka brez kakršnihkoli težav. Upravljavci so namreč imeli dovolj vode za uravnavanje gladine tako v sladkovodnem kot lagunarnem delu zatoka, je povedal strokovni vodja rezervata Borut Mozetič.

V letih 2018 in 2019 so imeli v rezervatu preglavice pri zagotavljanju ustrezne ravni sladke vode na Bertoški bonifiki. Odpravili so jih z rekonstrukcijo zaporničnega sistema na kanalu Ara, razbremenilniku reke Rižane. To so izpeljali v letu 2020 s sredstvi iz sklada za podnebne spremembe. Vzporedno so izboljšali poplavno varnost s povišanjem nasipa ob Ari, je povedal Mozetič.

Od tedaj na sladkovodnem delu rezervata ni bilo pomanjkanja vode, poplav ali vdorov morske vode, je poudaril.

Med letošnjo gnezditveno sezono, ki traja od sredine aprila do sredine avgusta, je iz Rižane po Ari pritekalo dovolj sladke vode, da se v manjših količinah prelivala tudi v lagunarni del rezervata in zniževala slanost. Poleti je sicer koncentracija soli v laguni običajno podobna kot v morju, s katerim je povezana preko kanala in zaporničnega sistema, je razložil strokovni vodja.

V sladkovodnem delu je vodostaj najvišji pozimi, pred gnezditvenim obdobjem ga znižajo. Ko bodo čez kakšen teden ptice odletele, bodo morali vodo popolnoma izprazniti, območje pokositi, odstraniti odvečni mulj in razporediti območja trstičja za prihodnjo sezono, je napovedal.

Letos si je v Škocjanskem zatoku po Mozetičevih podatkih zgradilo gnezda nekaj več kot sto parov navadnih čiger, približno 15 parov malih čiger, nekaj rdečenogih martincev in polojnikov.

V naravnem rezervatu se medtem končuje obnova glavne opazovalnice, ki poteka od meseca maja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija