OCENA NAŠE VOJSKE: Ali smo pripravljeni, če bi prišlo do vojne?

Slovenija

Generalštab Slovenske vojske v poročilu o pripravljenosti SV ocenjuje stopnjo zmožnosti za delovanje v miru s povprečno oceno zadostno, za delovanje v vojni pa nezadostno, je ob prejemu poročila pojasnil predsednik republike Borut Pahor. Pahor predlaga razmislek o zakonu o sistemskem financiranju nacionalne varnosti.

SV po Pahorjevih besedah izvaja vse naloge v skladu z zakonom o obrambi, težave pa ima pri zagotavljanju zmogljivosti za delovanje v operacijah največje intenzivnosti. Ključni težavi, ki vplivata na oceno pripravljenosti, tako za delovanje v miru kot v izrednih razmerah in v vojni, sta po njegovih besedah popolnjenost enot SV s kadri, oborožitvijo in opremo.

Finančna sredstva, kot eden ključnih pogojev za zagotavljanje delovanja in pripravljenosti SV, so se sicer v zadnjih treh letih povečevala, a Generalštab SV v poročilu ocenjuje, da je bil vpliv dodatnih finančnih sredstev na zahtevano pripravljenost vojske minimalen. Vsekakor pa je dvig finančnih sredstev razen investiranja v kadre omogočal bistveno večje vlaganje v usposabljanje enot in zagotavljanje določenega deleža osnovne opreme, je po prejemu poročila, ki sta mu ga predstavila obrambni minister Karl Erjavec in načelnica Generalštaba Alenka Ermenc, povedal vrhovni poveljnik obrambnih sil.

Posvetoval se bo s Šarcem

Pahor zato predlaga razmislek o sprejemu zakona o sistemskem financiranju nacionalne varnosti, s katerim bi zagotovili pravno podlago za premišljeno posodobitev vseh institucij sistema nacionalne varnosti ob dolgoročnem stabilnem zagotavljanju potrebnih finančnih virov. O tem in drugih izzivih krepitve nacionalne varnosti se bo še ta mesec posvetoval s predsednikom vlade Marjanom Šarcem, je še napovedal Pahor.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  06 .04. 2019 ob  00: 49
kakšen poveljnik takšna vojska!