OBČINA ODGOVORILA NA OČITKE SVETNIKOV: "Župan predlaga, da se do razjasnitve morebitnih očitkov podpis pogodbe zadrži"

Piran

Pred dnevi sta piranska občinska svetnika Davorin Petaros in Nevenka Kavčič na župana Đenia Zadkoviča naslovila svetniško zahtevo po razveljavitvi razpisa, s katerim želi javno podjetje Okolje Piran v najem oddati osrednjo portoroško plažo. Zdaj sta svetnika zahtevo še razširila, in sicer od župana pričakujeta, da predloži soglasje piranskega občinskega sveta in sveta krajevne skupnosti Portorož o oddaji plaže v najem, prav tako od župana pričakujeta uradno cenitev območja.

Hotel Kempinski Palace ne skriva, da si vse od odprtja leta 2008 želi priti do svoje plaže ob morju.

Znano je, da se je pri razpisu za oddajo v najem dela portoroške plaže, na katerega se je sicer prijavil Hotel Kempinski Palace, zataknilo že v delu, ko naj bi za to soglasje podali svetniki krajevne skupnosti Portorož. Svetniki na seji naj ne bi bili enotnih stališč, glasovali so tri proti tri, od tem da je eden od njih manjkal. Slednjega naj bi predsednik KS Andrej Babnik poklical kar vpričo direktorja Okolja Piran Gašparja Gašparja Mišiča ter mu tako pridobil še eno pozitivno mnenje o oddaji plaže v najem.

Postopek se zdi sporen nekaterim piranskim občinskim svetnikom, ki so svojo zahtevo po razveljavitvi razpisa danes še razširili. Župana Đenia Zadkoviča so prosili za dostavo zapisnika in sklepa seje KS Portorož in sklepa o soglasju Občine Piran. Pod zahtevo podpisani Davorin Petaros, Nevenka Kavčič in Kristijan Cerovac namreč menijo, da bi o oddaji plaže morali glasovati tudi občinski svetniki.

Kot nam je pojasnil Petaros, na prvo, četrtkovo svetniško zahtevo niso prejeli nobenega odgovora. So pa informacije o zadevi podali pristojnim organom, saj gre po njihovem mnenju za sum zlorabe uradnega položaja in zlorabe občinskega proračuna. Komu, poleg inšpektorata za javni sektor, so zadevo prijavili, Petaros ni želel komentirati. Dodal je le: "Da o klientelizmu in korupciji ne govorimo."

Kako na svetniške očitke odgovarjajo na piranski občini?

Na Občino Piran smo v zvezi s tem naslovili več novinarskih vprašanj. Na vprašanje, kako komentirajo svetniško zahtevo za razveljavitev razpisa, s katerim želi Okolje Piran v najem oddati del osrednje portoroške plaže, so odgovorili, da je po mnenju Občine Piran "zahteva treh svetnikov legitimna, ni pa po pravnem mnenju občina upravičena preklicati razpisa. To lahko stori le Javno podjetje Okolje Piran, če šteje, da so za to podani razlogi."

Na naše vprašanje, ali bo župan odgovoril na svetniško zahtevo, so odvrnili: "Župan je že javno poudaril, da podpira prizadevanje direktorja Javnega podjetja Okolje Piran pri iskanju najemnika za osrednji del portoroške plaže, ki ga bo moral najemnik dodatno polepšati in urediti ter hkrati ohraniti njegovo popolno odprtost v smislu javne rabe." To po navedbah občine pomeni, "da mora najeta površina ohraniti status naravnega morskega kopališča oziroma, da bo omenjeni del centralne plaže še naprej dostopen vsem obiskovalcem. Župan sicer predlaga, da se do razjasnitve morebitnih očitkov podpis pogodbe zadrži," so dodali.


Navedbe nekaterih občinskih svetnikov, da je za oddajo plaže v najem potrebno soglasje občinskega sveta, so zavrnili kot neresnične. "Tovrstne navedbe ne držijo, o najemu ne odloča občinski svet. Poleg tega je treba upoštevati veljavno dolgoročno pogodbo, ki jo ima Občina Piran z Javnim podjetjem Okolje Piran o pravici rabe."

Informacije, da je bilo soglasje sveta krajevne skupnosti Portorož za oddajo plaže v najem pridobljeno na nepravilen način, so na piranski občini komentirali z besedami: "Z namenom, da se omenjeni očitek razjasni, je Občina Piran pozvala krajevno skupnost Portorož, da se ponovno opredeli do pobude za oddajo plaže oziroma da se opredeli do pogodbe o najemu plaže." Na očitke nekaterih svetnikov o domnevnem klientelizmu pri omenjenem razpisu, pa odgovarjajo, da je bil razpis "javen in transparenten", "tovrsten očitek" pa da "ni upravičen".

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Darko |  12 .11. 2019 ob  18: 44
10
Babnik in Gašper pravi poštenjaki

če s plažo ima Okolje izgubo, pomeni da ne zna upravljat
Zato ima ""Tiramola"" prav - treba prekiniti pogodbo z Okoljem in plažo oddat drugemu.
Najemnina se plača občini, ne Okolju!

Kaj samo Davorin je buden? Drugi svetniki spijo in kimajo
Dejan |  12 .11. 2019 ob  17: 13
13
Metropol prodamo Hrvatom in s tem odstopimo tudi velik del plaže, ki jo ima Metropol v ne-upravljanju. Kempinski prodamo Srbu in zdaj bi dali drugim (Srbom) še drugi del plaže. Osrednji prostor Portoroža, Kaštel, kupili Rusi. Edini kafič kamor je zahajal lokalni slovenski živelj se zapre in uniči, iz njega se naredijo sekreti. In tako dalje. In tako dalje. Nekaj je hudo narobe.

Jap, Slovenec Slovencu volk.

Tiramola  |  12 .11. 2019 ob  15: 18
23
Svetniki morajo prekiniti dolgoročno pogodbo z Okoljem glede plaže.
Oduzeti pravice razpolaganja s to dobrino.
Gasparij naj se ukvarja z čistočo kraja,kar do danes še ni nič urejeno.
Obljublja parkirna mesta pod stadionom in ureditev pristanišča na Seči.
Posega v vse sfere, kjer se vrti denar.
Gasparij naj prime v roko metlo za kar ga je nadzorni organ (Fakin) postavil.
Genio lep dan


Tom |  12 .11. 2019 ob  14: 50
19
Babnik je vsekakor garancija da so v ozadju mutna posla.

Ampak poglejmo nekaj drugega (in se vprašajmo kdo je tu nor?!): JP Okolje je razpisalo tudi oddajo kake manjše, relativno nepomembne površine na plaži, recimo cca 150 m2, v namene opravljanja gostinske dejavnosti. V tem razpisu se je zahtevalo...da podjetje obstaja 12 in več let...da ima reference katere mora dokazovati z obstoječimi pogodbami...da mora imeti boniteto ne-vem-kako... In podobno. Ni da ni. Izklicna cena: astronomska.

In potem JP Okolje naredi razpis, tako rekoč pol plaže, za dvajset in več let (kar sploh ni možno oz dovoljeno) in zahtevani pogoji prijaviteljev - NIČ!

Ampak drugače je pa vse OK na JP Okolju, korupcije ni, klientelizma ni, vse tipi topi!

Bravo Petaros in ekipa!
Tiramola  |  12 .11. 2019 ob  13: 58
22
Tajkuni obvladujejo Geniota.
Čas je za nove volitve. Lp
poc |  12 .11. 2019 ob  13: 38
17
Sami sebe rušijo. Prav nič jim ni prav... če se kaj dela, očitajo klientelizem, če se nič ne dela, pišejo pobude in na FB razpredajo, kako se nič ne dela.
Čas je za nove volitve