NOVA PRIDOBITEV REŠEVALCEV SLOVENSKE ISTRE: Markočič predal električni kolesi, prilagojeni izvajanju nujne pomoči (FOTO)

Izola

Izolski župan Danilo Markočič je danes Reševalni službi slovenske Istre predal novi električni kolesi, prilagojeni izvajanju nujne medicinske pomoči. Reševalca na kolesih bosta poleti prisotna ob sobotah in nedeljah in bosta pokrivala območje ob obali od Simonovega zaliva oz. Podbelvederja pa vse do koprske občine.

Skupna vrednost posebej prilagojenih električnih koles je 11.400 evrov, nakup pa so omogočili v sklopu občinskega participativnega proračuna.

Kot je ob tej priložnosti pojasnil vodja Reševalne službe slovenske Istre Dominik Konec, bo ekipa dveh reševalcev pričela z delom zadnji vikend v juniju in bo nekje do polovice septembra prisotna ob sobotah in nedeljah me 10. in 18. uro oz. odvisno od zasedenosti plaž.

Reševalci na kolesih so se po njegovih besedah že v preteklih letih izkazali za pomembne pri zdravstvenih intervencijah, saj s kolesom lahko pridejo do mest, ki so manj dostopna za reševalno vozilo: "Dokler pričakamo ekipo, lahko v tistem trenutku marsikaj naredimo, tako da ohranjamo življenjske funkcije." Eno kolo bo opremljeno z opremo za ohranjanje življenjskih funkcij, drugo pa z vezilnim materialom za oskrbo opeklin in lažjih poškodb.

Direktor Zdravstvenega doma Izola, pod okrilje katerega deluje reševalna služba, Evgenij Komljanec je pohvalil minulo sodelovanje z občino, ki sega tudi na področje t. i. turistične ambulante. V njenem okviru so v dobrem mesecu dni ponudili zdravstvene storitve skoraj 600 osebam, je dodal Komljanec.

Župan Markočič pa je napovedal nadaljnje naložbe v zdravstvo. V sklopu sodelovanja vseh štirih istrskih občin naj bi tako že septembra reševalni služni zagotovili novo reševalno vozilo v vrednosti okoli 140.000 evrov, kateremu bo prihodnje leto sledilo še eno vozilo.

Prav tako je v občinskem proračunu predvidena nadgradnja oz. pozidava dveh balkonov zdravstvenega doma. Naložba je ocenjena na okoli 600.000 evrov, z njo pa bodo pridobili skoraj 500 kvadratnih metrov dodatnih prostorov. Zdaj je v pripravi dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja, za katerega Markočič verjame, da ga bodo pridobili še pred koncem leta. Gradnja se bo nato predvidoma začela v letu 2022, dokončana pa bo leto kasneje.

Komljanec je pristavil, da dodatne prostore vsekakor potrebujejo tako zaradi ukrepov v zvezi s covidom-19 kot zaradi naraščanja števila zaposlenih v zadnjih letih. Z novimi prostori bodo ojačali predvsem dejavnost družinske medicine.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Puter in marmelada |  24 .05. 2021 ob  17: 09
Eno kolo naj bi stalo 5.200e,boljse kot ga je imel Cipollini