NOVA ODLOČITEV VLADE: Čakanje na delo se podaljša do konca avgusta (VIDEO)

Slovenija

Vlada je danes s sklepom podaljšala ukrep subvencioniranja čakanja na delo do konca avgusta, saj je ocenila, da je še vedno potreben, je na novinarski konferenci povedal minister za delo Janez Cigler Kralj. Kot je dodal, se razmere na trgu dela počasi umirjajo, tako da sheme v prihodnje morda ne bo treba več podaljševati.

Minister je danes spomnil, da je četrti protikoronski zakon, ki je začel veljati 11. julija, ukrep začasnega čakanja na delo od doma podaljšal do konca tega meseca, ob tem pa predvidel možnost, da ga vlada s sklepom še dvakrat podaljša za en mesec, torej najdlje do konca septembra. Za prvo podaljšanje je torej že prižgala zeleno luč, saj ocenjuje, "da je ukrep še vedno uspešen in da ga delodajalci potrebujejo".

Po Cigler Kraljevih besedah je trenutno na čakanju na delo še vedno več kot 24.000 delavcev, kar kaže, da v nekaterih panogah še ni zaznati okrevanja ali pa okrevanje ni dovolj močno, da bi lahko delodajalci polno angažirali zaposlene. Po tretjem protikoronskem zakonu, ki je čakanje na delo pokrival v mesecu juniju, je bilo medtem v shemo vključenih 65.000 zaposlenih, je spomnil.

Sicer pa minister verjame, da so bili ukrepi za zaščito trga dela iz protikoronskih svežnjev uspešni, saj se je strma rast brezposelnosti junija umirila in padla pod 90.000 registriranih brezposelnih. Trenutno naj bi bilo uradno brez dela okoli 89.300 oseb. Veselijo ga tudi podatki, da se povečuje število razpisanih delovnih mest, ki da bi bilo lahko podobno tistemu iz lanskega sedmega meseca.

Novinarska konferenca o aktualnem stanju glede koronavirusa, na kateri bodo sodelovali minister za zdravje Tomaž Gantar, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj in namestnica vladnega govorca Špela Horjak. #STAvživo Prenos vŽIVO.si

Objavil/a Slovenska tiskovna agencija STA dne Četrtek, 23. julij 2020

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija