NOVA APLIKACIJA ZA PREVERJANJE POGOJA PCT NI VEČ NA VOLJO: Za njeno uporabo ni ustrezne zakonske podlage

Slovenija

Aplikacija za preverjanje EU digitalnih covidnih potrdil za mobilne naprave zaradi nadgradnje ne bo dosegljiva predvidoma do sobote popoldne, so sporočili z NIJZ. Aplikacijo so sicer predstavili danes, informacijski pooblaščenec pa je že začel inšpekcijski postopek, ker da ni ustrezne zakonske ureditve za uporabo v zasebnem sektorju.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so danes predstavili mobilno aplikacijo, ki bo organizatorjem kulturnih, športnih prireditev in javnih shodov omogočala preverjanje PCT pogojev (preboleli, cepljeni, testirani), ki so nujni za udeležbo. Aplikacija je trenutno na voljo zgolj za operacijski sistem Android, ne pa tudi iOS, in sicer prek spletne strani eZdravje.

Glede na spremenjen odlok, objavljen v četrtkovem uradnem listu, morajo organizatorji različnih dogodkov od danes ob vstopu na prireditev oz. shod s pomočjo mobilne aplikacije preveriti, ali udeleženci izpolnjujejo PCT pogoje.

Ob uporabi aplikacije so se sicer porajala vprašanja, ali bodo organizatorji dodatno preverjali osebne izkaznice gostov, s čimer se bodo prepričali, da potrdilo zares pripada pravi osebi. Direktor NIJZ Milan Krek je na novinarski konferenci ob tem dejal, da "je to stvar drugih resorjev, zdravstvene inšpekcije, ministrstev za zdravje in za notranje zadeve". "Mi smo samo pravočasno naredili aplikacijo, ki omogoča nadzor prihoda ljudi na prireditev in njihovo karakteristiko," je dodal.

Minister za zdravje Janez Poklukar pa je na današnji novinarski konferenci zatrdil, da v okviru aplikacije organizatorji ne bodo mogli razbrati nobenih osebnih podatkov, kot tudi ne, kater PCT pogoj izpolnjuje obiskovalec. Glede možnosti preverjanja s strani organizatorjev, ali QR koda dejansko pripada osebi, ki jo kaže, pa je dejal, da lahko posameznika legitimira le policija. Pričakuje pa, da bodo državljani v primeru morebitnih zlorab poklicali ustrezne organe, za katere minister verjame, da bodo ukrepali.

Z aplikacijo bodo lahko sicer organizatorji skenirali QR kode evropskih digitalnih covidnih potrdil bodisi v tiskani verzi, ki so jih državljani prejeli po pošti, bodisi prek gostovega telefona. Koda bo po Kavškovih besedah veljavna, če se ob skeniranju obarva zeleno, neveljavna pa, če se obarva rdeče. Po njegovih besedah tako z aplikacijo preverjajo, da je bilo potrdilo izdano s strani za to pristojne ustanove. Rdeče pa se bo koda obarvala recimo v primeru, da je potrdilo pretečeno.

Za uporabo aplikacije ni ustrezne zakonske podlage 

Kot je v sporočilu za javnost navedla informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, s podrobnostmi delovanja aplikacije zaenkrat niso seznanjeni in je od NIJZ niso prejeli v predhodno mnenje.

Pri branju QR kode evropskih digitalnih covidnih potrdil z aplikacijo se na zaslonu naprave prikažejo ime in priimek ter datum rojstva, hkrati pa je vidno tudi, ali je oseba prebolela covid-19, bila proti njemu cepljena, ali pa ima veljaven negativni test na novi koronavirus, so ob današnji predstavitvi aplikacije pojasnili na NIJZ. Z aplikacijo so pristop preverjanja pogoja PCT z meja prenesli v notranjost države, je Prelesnikova povzela poročanje medijev. Aplikacija naj bi bila namreč enaka kot jo uporablja policija na mejnih prehodih.

Kot je opozorila, brez ustrezne pravne podlage osebnih podatkov ni dopustno obdelovati za različne namene, prenos aplikacij, ki jih uporablja policija, v zasebni sektor pa ne bi smel potekati brez ustrezne zakonske ureditve.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  24 .07. 2021 ob  07: 46
za marsikateri vladni in nijazov teror ni zakonske podlage...bo treba po vile in kose...vroče poletje je...
vseved |  23 .07. 2021 ob  23: 46
-7
Cepite se že enkrat, . Boste bolj mirno spali.
Ištrijan |  23 .07. 2021 ob  22: 52
Prelesnik, zjebi to tolpo janševsko, ki ne zna spejet en predpis ne da bi bil nezakonit ali neustaven!

Dovolj strasenja in teroriziranja ljudi!!!
manemebasat |  23 .07. 2021 ob  20: 44
Imajo nas za norce. Ce si cepljen, ravno tako lahko zbolis in prenasas virus. Zakaj torej diskriminacija? To so poceli nacisti z Zidi. Moramo na ulice!
Voliga |  23 .07. 2021 ob  19: 57
Tu velja isto kot je komentirano v drugem članku, TU NI PRAVNE PODLAGE. Avtorjem tega skropucala se je utrgalo, TE TREBA S TOŽBO POSLAT PRED SODIŠČE V HAAG