NOV PRIMER OŠPIC V OBALNI REGIJI: Kakšni so prvi znaki in kako ukrepati?

Istra

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je zabeležil deveti primer ošpic letos. V ponedeljek so jih potrdili pri zaposlenem na Radioteleviziji (RTVS) Slovenija, ki se je po vsej verjetnosti okužil v zdravstvenem domu. Danes so ošpice potrdili še pri osebi z obalne regije, ki jih je najverjetneje prinesla iz Bosne in Hercegovine.

Kot je v izjavi za medije pojasnila Ondina Jordan Markočič z NIJZ, so osmi primer ošpic potrdili v ponedeljek. Bolnik se je po vsej verjetnosti okužil v zdravstvenem domu pred 12 dnevi. Ko je prišel v kontakt z ošpicami, so ga obravnavali na NIJZ, cepili pa ga niso, ker je v kartoteki pisalo, da je ošpice že prebolel.

A je nato vseeno zbolel - izpuščaj je dobil v soboto - kar po pojasnilih Jordan Markočičeve pomeni, da ni bil cepljen in da ošpic v otroštvu verjetno ni prebolel. Kako je prišlo do take zabeležke v kartoteki, ni znano. "Če je v uradni dokumentaciji podatek, se mi ravnamo po teh podatkih. Nam je najbolj pomembno, da najdemo dva datuma cepljenja ali tudi informacijo o tem, ali je bila bolezen prebolena. V takem primeru ima človek zaščito," je pojasnila.

Zaradi osebe iz zdravstvenega doma, ki je z ošpicami okužila osmega bolnika, je sicer zbolela še ena oseba.

V času kužnosti, ki traja pet dni od pojava izpuščaja, je bil bolnik še v službi. Z njim je bilo v kontaktu 60 sodelavcev in družinskih članov. Tem je NIJZ posredoval navodila o nadaljnjem ravnanju, nekaj oseb se že cepili. Bolezen pa pri bolniku ne poteka v hudi obliki, zato ni hospitaliziran in je ostal doma.

Vodstvo RTVS, kjer je bolnik zaposlen, je vse delavce obvestilo o zabeleženem primeru ošpic in jih pozvalo, naj preverijo svoj cepilni status, so sporočili z RTVS.

Proti ošpicam so zaščiteni vsi, ki so rojeni leta 1960 in prej. Takrat je večina prebivalstva namreč prebolela ošpice in s tem pridobila praktično doživljenjsko zaščito, je pojasnila Jordan Markočičeva. Rojeni kasneje pa naj preverijo, ali so bili cepljeni z dvema odmerka, ki nudita zaščito. "Če niste bili cepljeni ali če jih niste preboleli, potem ste visoko rizični, ker so ošpice zelo nalezljive. Če nimate zaščite, skoraj zagotovo zbolite, kadar pridete v kontakt," je še opozorila.

Danes so potrdili še en primer ošpic, torej deveti, v obalni regiji. Oseba se je po informacijah NIJZ okužila v tujini, skoraj zagotovo v Bosni in Hercegovini. Podatke o vseh osebah, ki so bile z njo v stiku, še zbirajo. Po poročanju RTV Slovenija gre za deklico iz Ilirske Bistrice.

Prvi znaki ošpic so ponavadi visoka vročina, slabo počutje, vnetje očesne veznice, kašelj, nato pa se začne pojavljati rdečkast izpuščaj. Ob prvih znakih naj bolnik pokliče izbranega zdravnika in mu opiše simptome, sploh če ve, da je bil v kontaktu z okuženo osebo. Brez najave naj se bolnik nikar ne odpravlja v zdravstveni dom, da ne bi drugih po nepotrebnem izpostavljal okužbi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija