NJIHOVO POSLANSTVO JE POMAGATI SOČLOVEKU: Člani Srbskega društva Primorje navdihujejo in premikajo meje (FOTO)

Koper

Leta 2021 se je nekaj pravoslavnih vernikov z Obale združilo z namenom, da bi pomagali svojim ljudem, ki potrebujejo pomoč. V ta namen so ustanovili Srbsko društvo Primorje, s sedežem v Kopru. Humanitarna ideja, ki je prerasla v prijetno zgodbo, se je začela hitro razvijati in širiti, obenem pa so delovanja društva obogatili z različnimi projekti in dejavnostmi. Društvo ima danes že 383 članov, njihov cilj pa je, da pomagajo in izboljšajo družabno življenje vseh ljudi na Primorskem in pa tudi širše, ne glede na narodnost ali veroizpoved.

Društvo se je v tem kratkem obdobju ves čas razvijalo, poleg humanitarnega poslanstva so člani razvili različne dejavnosti, s katerimi poskušajo popestriti dogajanje na slovenski Obali. Seveda nas je zanimalo, kako jim to uspeva in od kje jim takšna energija.

Dragan Vasić, predsednik društva, ki je vodenje prevzel po prvemu predsedniku Zdravku Saviću, pravi, da je izredno ponosen na društvo in člane, ki se aktivno angažirajo in vsak po svoje prispevajo k razvoju društva in pa seveda osnovnemu cilju - pomagati.

Zaupal nam je, da je sam rojen Koprčan, korenine pa iz Srbije, od koder so v Koper njegovi starši prišli v 70-letih prišli prejšnjega stoletja. "Rojen sem tu in ponosen, da sem Koprčan. Prav tako sem ponosen na svoje korenine, od koder izhajajo moji starši. Vse to pa želim 'zmešati' v neko dobro stvar. Vsi v društvu ne želimo delati nekih etičnih ali nacionalističnih skupin. Mi smo prvo Koprčani, ker smo tu rojeni in tu živimo. Prav zaradi tega smo dali v ime društva tudi Primorje," je povedal.

Je pa imel Vasić, ko je prevzel funkcijo predsednika, očitno zelo dober nos za prave ljudi, ki jih je privabil k sodelovanju. "Lahko rečem, da sem okrog sebe zbral zelo dobre ljudi. Skupaj smo leta 2022 naredili 'bum', saj se je takrat vsak dan v društvo včlanilo okrog pet, šest ljudi. Zgodba se nadaljuje še naprej, saj ljudje vidijo, kaj vse delamo,“ je obrazložil in dodal, da je ponosen na društvo, člane in na delo, ki ga opravljajo:

"Ne morem verjeti, da je v enem tako majhnem mestu, kot je Koper, toliko dobrih ljudi."

O humanitarni dejavnosti nam je Vasić povedal, da pri tem ni pomembno, kakšne narodnosti ali veroizpovedi je nekdo, ki potrebuje pomoč:

"Ko je bil pred dvema letoma požar na Krasu, smo bili prvo društvo, ki je tja pripeljalo vodo. Gasilcem smo donirali preko 6.000 plastenk vode, ki smo jih tja prepeljali z dvema kombijema. Ob lanskoletnih poplavah smo preko Društva Nika, ki dela z otroci z Downovim sindromom, darovali finančna sredstva slovenski družini, ki je utrpela ogromno škodo."

Zaupal nam je še, da so do sedaj pomagali več družinam v stiski. Informacije o tem, da nekdo potrebuje pomoč pa ni enostavno dobiti, saj je to nekaterim težko povedati. Informacije običajno dobijo preko cerkve, članov ali pa drugih ljudi. Vsako prošnjo tudi preverijo, če je resnična. Lani so pomagali članici društva, ki ji je umrla hči, stara 23 let. Ker se bo sama kmalu upokojila, je želela pokojno hčer prepeljati v Bosno, kjer bo sama živela po upokojitvi. V manj kot 24 urah so zbrali dobrih 5.000 evrov.

Posebno dobrodelno akcijo imajo v mesecu avgustu, ko zbirajo finančno pomoč za samostan sv. Petke v Paračinu v Srbiji, kjer živijo ženske s posebnimi potrebami: "Tam živi nekaj čez 90 varovank, ki so bile zapuščene že v nekdanji Jugoslaviji. Vsako leto peljemo tja higienske potrebščine, ki jih z nabranimi finančnimi sredstvi kupimo v Tosami."

Zelo so aktivni tudi na kulturnem področju, njihove članice se udejstvujejo v pletenju, vezenju in še nekaterih ročnih veščinah, septembra letos pa bodo organizirale dobrodelni bazar. Izkupiček od prodaje bo šel v dobrodelne namene. Svoje znanje prenašajo na mlajše generacije. V prostorih društva na Pristaniški ulici 3a, v Kopru, so uredili srbsko knjižnico.

"Nedavno smo začeli razmišljati, da bi vpeljali športne dejavnosti, ki bi bile ena veja delovanja našega društva. Začeli bomo s formiranjem nogometne ekipe, ki bo sodelovala na različnih turnirjih. Prav tako smo pred časom kupili mizo za namizni tenis ter mize za ročni nogomet, ki jih imamo v naših društvenih prostorih, poslužujejo pa se jih tako otroci kot odrasli," je razložil Vasić.

Pomagajo srbski dopolnilni šoli, ki se izvaja na več šolah po Sloveniji, tako, pomagajo z nakupi učbenikov. Prav tako organizirajo prireditve za otroke, kot je recimo otroški kros, ki poteka vsako leto 25. maja, udeležilo pa se ga je že tudi 100 otrok iz vse Slovenije. Imajo cerkven otroški pevski zbor, v katerem pojejo otroci stari od 7 do 12 let.

Je pa Vasić posebej izpostavil, da so vsi člani, vključno z njim, izredno ponosni na svoje boljše polovice, none, tete in dekleta: "Kakršnokoli stvar organiziramo, poskrbijo za dobrote, ki jih same skuhajo ali spečejo. Vse to organizirajo same. Lahko rečem, da brez njih in njihove podpore, ne bi prišli niti do polovice, kamor smo prišli." Navado imajo tudi, da se ob nedeljskih mašah zberejo v društvu, žene in dekleta pa poskrbijo za pogostitev in sladko razvajanje.

Vasić nam je na koncu povedal, da namerava na naslednjih društvenih volitvah predsedovanje predati novemu predsedniku, saj si želi človeka, ki bi z novo energijo dodal še kakšno boljšo vizijo, kot jo je dodal sam ali pa njegov predhodnik. Sicer odlično sodelujejo z javnimi, kulturnimi in športnimi ustanovami ter gospodarstveniki, ki poslujejo na območju Primorske in tudi širše.

Načrtov za prihodnost imajo še veliko. K temu zagotovo prispeva tudi to, da imajo zelo pestro in raznoliko članstvo - od zdravnikov, direktorjev, lastnikov restavracij, podjetnikov, gasilcev, policistov, pa vse do pometačev cest. "S skupnimi močmi in z željo, da naredimo nekaj dobrega sočloveku in v družbi, premikamo meje," zaključuje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija