Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je ugotovila visoko vsebnost akrilamida v piškotih Bambi plazma v 150 gramskem pakiranju, kar predstavlja nesprejemljivo tveganje za zdravje potrošnikov, še posebej otrok. Fructal, ki je dobavitelj za Slovenijo, zato izvaja umik omenjenega živila iz prometa.
NIKAR JIH NE DAJTE OTROKOM: Odpoklicali so te piškote
Slovenija
Poreklo plazma piškotov je Srbija, proizvajalec koncern Bambi, lot oziroma serija izdelka je L801370, rok uporabe pa 30. junij 2019.
Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je visoko vsebnost akrilamida v piškotih ugotovila v okviru uradnega nadzora vzorčenja in analize živil na prisotnost akrilamida. Potrošnikom, ki so živilo kupili, zato svetujejo, naj ga ne uživajo, vrnejo pa ga lahko na mesto nakupa, piše na spletni strani uprave.
Več o akrilamidu v živilih najdete tukaj.
spoštujmo slovensko |
07 .06. 2018 ob 16: 55
0
Kadarkoli želimo dvigniti cene slovenskih produktov, naserjemo tuje, predvsem srbske s kakšno bedarijo, ki jo mediji pogoltnejo kot po ukazu (beri brez "kot"). A se spomnite afere z jaffa keksi iz crvenke? Pol pa so nam prodajali po dvojni ceni 5x slabši ponaredek.
pa dejste pogledat serijo, ne pa kar povprek skenslat zdej, sem prav nalašč gledala po policah in nikjer te serije......ne zganjajte panike za brez veze
Akrilamid najdete v skoraj vsej pečeni in praženi hrani. Torej tudi v kruhu, rogljičkih, misliju, … čipsu, pečenem ali ocvrtem krompirju, piškotih, popečenem kruhu. Vsaka pečena in ovcrta hrana je potencialno nevarna, sploh če tega jemo veliko in vsakodnevno imate večjo možnost za kakšna obolenja. Če pogledate vsebnost akrilamida v čipsih, pomfruju, pohanih zadevah (tud če jih delate doma ), bi videli da je vsebnost tako visoka da so kruh in keksi daleč zadaj po tem. Aja, akrilamid je tudi v vseh paniranih ocvrtih zadevah: zrezki, sir, kroketi, ribje palčke, panirana ocvrta zelenjava .... v izdelkih iz testa bureki, rogljički, blazinice, … pa kave, določeni sokovi … Lahko se malo informirate na nacionalnem inštitutu: http://www.nijz.si/sl/akrilamid-v-zivilih In to je v naši hrani odkar pečemo zadeve, ker je pač proces ki se pri tem sproži. In šele letos je EU začel to regulirat zato sedaj predpisuje maksimalne vrednosti z nekimi regulativami kar je super ampak vsega pa res ne bomo nehal jest... treba je pač met uravnoteženo hrano to je tudi edino priporočilo ki ga najdem.
Kupim jih za otroke po dolgem času in evo ti ga na pa jebem vam vse mrtvo in živo!!!
Mislim da so v vseh akrilamid.
V teh ga je pač malo preveč očitno...
"..ugotovila visoko vsebnost akrilamida v piškotih..."
V teh ga je pač malo preveč očitno...
"..ugotovila visoko vsebnost akrilamida v piškotih..."
In kaj če sem jih že pojedla in še dojim novorojenčka? Na koga da se obrnem?
Akrilamid naravno nastaja pri pečenju živil, ki vsebujejo reducirajoče sladkorje. Vsebujejo ga tudi živila, ki jih sami pripravljamo doma (najpogosteje ocvrt krompir). Če uporabimo nižje temperature pečenja/cvrenja oz. druge ukrepe za znjižanje, ga nastaja manj in v spremenjlivih količinah. Več o tem si lahko preberete na tej spletni strani: http://www.nijz.si/sl/akrilamid-v-zivilih
kako lahko keksi za otroke vsebujejo te strupe, a smo že čisto nori
1
Regional priporoča
Več kronike
GROZLJIVKA V GOSTIŠČU: V eksploziji mrtvih in poškodovanih več ljudi (FOTO, VIDEO)
M.U.
-
danes ob 09:01
PIJANI 53-LETNIK ZNANCU UKRADEL AVTO: Pozneje ga je obvestil, da je končal na strehi
M.U.
-
včeraj ob 19:38