NEW YORK TIMES O JANŠI: "Tako je oslabljen, da nima več moči za nič"

Svet

New York Times je v ponedeljek objavil prispevek vodje svojega urada za Vzhodno in Srednjo Evropo v Varšavi Andrewa Higginsa o tem, da so populistični voditelji Vzhodne Evrope, posebej Slovenije, Madžarske in Poljske, doma vse manj priljubljeni.

Higgins piše, da desničarski val, ki ga je v Vzhodni Evropi dvignila presenetljiva zmaga Donalda Trumpa v ZDA leta 2016, še ni treščil ob tla, a je trčil ob resno oviro - voditelji niso zelo priljubljeni. "Zmagali so zaradi nastopanja proti nepriljubljenim elitam, izkazalo pa se je, da tudi njih ne marajo preveč," je zapisal avtor. To med drugim pripisuje ukrepom proti pandemiji covida-19, a, kot dodaja, so pod pritiskom tudi zaradi vse večje naveličanosti nad njihovimi razdiralnimi taktikami.

"Na Madžarskem se premier Viktor Orban sooča z nenavadno poenoteno opozicijo. Na Poljskem se je globoko konservativna vlada za ponovno pridobitev podpore pri gospodarski politiki obrnila v levo. V Sloveniji trdo desna vladajoča stranka premierja, ki ima rad Trumpa, katastrofalno pada v anketah," piše dobitnik dveh Pulitzerjevih nagrad Higgins.

Slovenski premier Janez Janša je morda med nepriljubljenimi populisti v regiji najbolj ogrožen, piše New York Times in omenja padec podpore vladi v anketah ter proteste z več deset tisoč udeleženci. Navaja nekdanjega Janševega ministra Žigo Turka, da je Janša tako oslabljen, da "nima več moči za nič" razen preklinjanje sovražnikov na Twitterju.

New York Times piše, da si je občudovalec Orbana želel podrediti medije, a ima edina televizijska postaja, ki ga neprestano podpira - bombastična in deloma iz Madžarske financirana Nova24 - premajhno gledanost.

Razočarani nekdanji podpornik Janše, zgodovinar Luka Lisjak Gabrijelčič je povedal, da ima premier zvesto bazo 25 odstotkov volilnega telesa, vendar je veliko uspešnejši pri mobilizaciji svojih številnih nasprotnikov. "Njegova baza ga podpira, vendar ga številni naravnost sovražijo," je dejal.

Od Janševe stranke se je poslovil, ker je vse skupaj "postalo preveč grdo" in se je od zdravega odgovora na postano levosredinsko pravovernost spremenilo v zavetišče za paranoike in nacionalistične podžigalce sovraštva.

Janša naj ne bi imel para, ko gre za odvračanje volivcev. Nekdanji šef slovenske obveščevalne agencije Damir Črnčec in nekdanji podpornik je dejal, da je zbegan. "Vsi iščemo logiko: kako lahko v politiki zmagaš, ko se nenehno spopadaš z vsemi?".

Filozof Slavoj Žižek pa je opozoril, da voditeljev kot so Janša, Orban in poljski Jaroslaw Kaczynski, ki jih imenuje "novo os zla", še ne gre odpisati. "Impotenca levice je grozljiva," pravi Žižek.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija