NEVERJETNO ODKRITJE: Prenos koronavirusa bi lahko drastično zmanjšali z žvečilnim gumijem!

Svet

Znanstveniki menijo, da bi eksperimentalni žvečilni gumi, ki vsebuje beljakovino, ki nase veže delce koronavirusa, lahko omejil količino virusa v slini in pomagal omejiti prenos virusa, ko okuženi ljudje govorijo, dihajo ali kašljajo.

Žvečilka vsebuje kopije proteina ACE2, ki se nahaja na celični površini, ki ga virus uporablja kot mesto prodiranja v celice in njihove okužbe. V 'in vitro' poskusih z uporabo vzorcev sline in brisa okuženih posameznikov so bili delci virusa pritrjeni na ACE2 "receptorje" v žvečilnem gumiju.

Posledično se je virusna obremenitev v vzorcih zmanjšala za več kot 95 odstotkov, je poročala raziskovalna skupina z Univerze v Pennsylvaniji v reviji Molecular Therapy.

Žvečilni gumi ima okus in konsistenco navadne žvečilke, pri normalnih temperaturah ga je mogoče hraniti več let, žvečenje pa ne poškoduje beljakovinskih molekul ACE2, so sporočili znanstveniki.

Po njihovem mnenju bi uporaba žvečilke za zmanjšanje virusne obremenitve v slini bila še dodatna zaščita poleg cepiv, še posebej pa bi bila uporabna v državah, kjer cepiva še niso na voljo ali cenovno dostopna, piše Glas Istre. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija