NEVERJETEN RAZLOG, ZAKAJ JE COVID V AMERIKI TERJAL TOLIKO ŽRTEV: Umrlo je že več kot pol milijona ljudi

Svet

Raziskava Svetovne zveze proti preveliki telesni teži (World Obesity Federation) je ugotovila, da je 90 odstotkov smrtnih primerov zaradi covida-19 v državah, kjer ima polovica prebivalcev preveliko telesno težo. Problem je največji v ZDA, kjer je predebelih kar 70 milijonov ljudi.

V ZDA se je do sinoči po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa s koronavirusom okužilo več kot 28,8 milijona ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo več kot 520.000.

To je največ od vseh držav sveta, čeprav pa so ZDA glede na število prebivalcev po smrtnih primerih na 8. mestu. V četrtek je število okužb in smrti v primerjavi s sredo spet nekoliko naraslo in sicer na 66.000 in 2500.

V ZDA ima 67,9 odstotka prebivalstva indeks telesne mase nad vrednostjo 25. Zdrava raven je med 18 in 24, vrednost nad 30 pa je debelost. Takih Američanov je 70 milijonov. Ljudje s preveliko telesno težo pogosteje huje zbolijo zaradi covida-19, ker imajo oslabljen imunski sistem, ki je obremenjen zaradi prevelike telesne teže.

Najmanj smrtnih primerov na število prebivalcev je v Vietnamu, kjer ima preveliko telesno težo le 7,3 odstotka prebivalstva. Podobno velja tudi za Japonsko in Singapur.

V ZDA pospešeno cepijo prebivalstvo proti koronavirusu s tremi cepivi (Pfizer, Moderna in Johnson & Johnson) in do konca maja bodo imeli po besedah predsednika Josepha Bidna dovolj cepiva za vse odrasle prebivalce. V nekaterih državah so starostno mejo upravičenosti do cepiva že spustili na 50 let.

V ZDA pa so prvi na svetu cepili tudi živali. V živalskem vrtu v San Diegu so s poskusnim cepivom proti koronavirusu, ki ga je za živali razvilo podjetje Zoetis, cepili štiri orangutane in pet šimpanzov vrste bonobo. Med cepljenimi je orangutanka Karen, ki je imela leta 1994 prvo odprto operacijo srca na primatu, poroča National Geographic.

V San Diegu se je s koronavirusom v živalskem vrtu okužilo osem goril, ki sedaj v redu okrevajo. Po svetu so bili primeri okužb s koronavirusom tudi med psi, mačkami, tigri in levi ter drugimi živalmi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  05 .03. 2021 ob  12: 09
Dobro jutro Regionalobala, podobne raziskave so bile narejene že pred približno 9-imi meseci.

Bolj kot od pljučnice in akutnega respiratornega sindroma ljudje umirajo od tromboze-krvnih strdkov, namreč pri zdravljenju ljudi z respiratorji ugotovimo, da je delež uspešnosti zdravljenja zelo nizek. Problem so krvni strdki ki jih povzroči virus, Ti se pojavijo v pljučih, žilah in drugje po telesu, zato nekateri ljudje doživijo infarkt ali kap. Zgodi se da virus sproži citokinsko reakcijo in s tem ogromno vnetij, in če imamo že obstoječe zdravstvene probleme ali oslabljen imunski sistem dobimo pretirano citokinsko reakcijo in s tem pretiran oksidativni stres zaradi katerega potem pride do velikih poškodb pljuč (bolnik hlasta za zrakom). Zato so ljudje z prekomerno telesno težo, diabetesom, težavami s srcem rizična skupina, saj imajo posledično več možnosti za nastanek strdkov.

HIDROKSIKLOROKIN je antitrombotik, preprečuje strdke in deluje protivnetno. To je dobro poznano zdravilo v porabi že desetletja, zdravniki ki so zdravili paciente z hidroksiklorokinom v zgodnji fazi okužbe so imeli nični delež smrtnosti, vsi so preživeli, cena zdravila za celotno kuro je okrog 20 dolarjev.
Po teh ugotovitvah ga je WHO na podlagi ene dokazano lažne raziskave pokopala, dobili smo veliko dražji in bolj škodljiv Remdesivir (cca 3000 dolarjev), posiljevanje z lockdownom, maskami in cepivi.