NEPRIČAKOVANO: Študija pokazala genetsko povezanost med delfini iz Ambracijskega in Tržaškega zaliva

Piran

Raziskovalci društva Morigenos so v sodelovanju z mednarodnimi raziskovalci izvedli študijo o populacijski strukturi in genetski povezanosti velikih pliskavk v severovzhodnem Sredozemskem morju. Študija je razkrila veliko pripadnost delfinov določenim območjem, med drugim pa tudi genetsko povezanost med delfini iz Ambracijskega in Tržaškega zaliva.

Kot so sporočili iz društva Morigenos, je velika pliskavka vrsta delfina, ki je znana po visoki zvestobi določenim območjem, kar pomeni, da se osebki posamezne populacije najraje zadržujejo na specifičnih območjih. Študija, ki so jo izvedli, se je osredotočala predvsem na Jadransko morje in sosednje regije, pri čemer so bili vzorci pridobljeni iz Slovenije, Italije, Hrvaške in Grčije.

Z genetskimi analizami so raziskovalci dobili vpogled v populacijsko strukturo in genetsko povezanost teh delfinov. V raziskavi je bilo največji genetskih vzorcev prav iz Tržaškega zaliva, zagotovilo pa jih je društvo Morigenos, kar je prineslo ključne podatke za razumevanje dinamike populacij teh morskih sesalcev. Študija je po njihovih navedbah razkrila veliko zvestobo oz. pripadnost delfinov določenim območjem, kot so Ambracijski zaliv v Grčiji, hrvaški otoški arhipelagi ter Tržaški zaliv, kamor spada tudi slovensko morje.

???????? Raziskovalci društva Morigenos so v sodelovanju s kolegi iz različnih delov Sredozemlja in drugih delov Evrope...

Posted by Morigenos on Utorak, 17. oktobar 2023.

Raziskava pa je tudi pokazala, da te populacije niso popolnoma izolirane druga od druge. "Med njimi prihaja do premikov in genskega pretoka, kar kaže na stabilno metapopulacijo. Populacija iz Ambracijskega zaliva je izstopala zaradi svoje posebnosti, majhnosti, izoliranosti in občutljivosti na pritiske, ki jih povzroča človek. Zanimivo pa je, da je študija pokazala genetsko povezanost med delfini iz Ambracijskega in Tržaškega zaliva, kar je bilo nepričakovano," so zapisali.

Kot so še izpostavili, ta skupni napor poudarja pomen mednarodnega sodelovanja pri raziskovanju in varstvu morja. Raziskovalci so v tej raziskavi uspeli tudi uspešno povezati genetske podatke z informacijami iz različnih dolgoročnih študij, kot je na primer tista, ki jo izvaja društvo Morigenos v Tržaškem zalivu.

Razumevanje genetske povezanosti in populacijske dinamike je po njihovem mnenju ključno za oblikovanje učinkovitih čezmejnih strategij varstva. "Kljub izzivom pri natančnem določanju meja posameznih populacij zaradi omejitev pri vzorčenju in ločljivosti metod študija poudarja pomen prepoznavanja in ohranjanja edinstvenih značilnosti posameznih lokalnih populacij delfinov," so navedli.

Študija je bila objavljena v znanstveni reviji Conservation Genetics.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija