NEPOGREŠLJIVI PROSTOFERJI V OBALNIH OBČINAH: Za kaj jih občani najpogosteje koristijo?

Koper

V slovenski Istri je v zadnjih letih zaživela storitev prostovoljnih prevozov za ljudi, ki sicer sami poti do zdravstvenih storitev, trgovine in podobnega ne bi zmogli sami. Prvi so tovrstne prevoze organizirali v Občini Ankaran, medtem ko se v Izoli lahko pohvalijo, da po številu prevozov Prostoferja zasedajo kar drugo mesto v državi. Prostovoljci sicer opravijo okoli tri prevoze na dan.

Občina Ankaran je v letu 2018 zagotovila vozilo za prostovoljne prevoze.

Občina Ankaran je s ciljem, da zagotovi brezplačne prevoze za starejše, ki se sami iz različnih razlogov ne morejo peljati ali drugače priti do različnih storitev že v letu 2018 vzpostavila sodelovanje z Zavodom za medgeneracijsko solidarnost Sopotniki. Prevoz opravljajo prostovoljci, na storitev pa se je potrebno predhodno naročiti na tel: 041 77 11 77, ki je dosegljiv med tednom od 8. do 16 ure. Lani so opravili 382 prevozov, od tega je v Ankaranu 120 uporabnikov, ki redno naročujejo prevoze.  

Mestna občina Koper od leta 2011 sofinancira program Spremljanja in družabništva Vitica, ki ga izvaja Obalni dom upokojencev Koper. Program zagotavlja prevoze in spremstvo starostnikov pri nujnih opravilih v okviru storitev socialnega servisa. Leta 2020 je občina storitve nadgradila z dodatnimi brezplačnimi prevozi starejših in socialno ogroženih oseb. Za izvajalca je izbrala Zavod Zlata mreža s projektom Prostofer.

BONUS VIDEO: Izolski šolarji do kolesarskih veščin z občinskimi kolesi

Brezplačne prevoze je v Kopru lani opravljalo 17 prostovoljcev. Gre predvsem za moške, stare med 32 in 72 let, ki dnevno opravijo dva do tri prevoze, najpogosteje zaradi zagotavljanja dostopa do zdravstvenih storitev. Lani je bilo skupno opravljenih 394 prevozov, od začetka delovanja pa že 946. Poleg tega so lani v sklopu programa Vitica opravili 2.634 storitev, od tega je bilo 1.039 spremstev in 1.595 storitev v obliki prevozov za 233 uporabnikov.

Projekt Prostofer je bil v občini Izola vzpostavljen julija 2019. Do danes so prostovoljni vozniki opravili 1125 prevozov, kar jih umešča na drugo mesto v državi po številu opravljenih prevozov letno oziroma v sam vrh, če upoštevamo število prebivalcev v občini. Tudi v Izoli prostoferji dnevno opravijo dva do tri prevoze, večinoma za potrebe zdravstvenih storitev občanov.

V skupino voznikov se je zadnji mesec priključilo enajst novih šoferjev, večino je privabil eden izmed prostoferjev. Skupaj zdaj v Izoli opravlja storitev 15 prostoferjev, ki so večinoma upokojeni ali trenutno brezposelni.

K programu Prostofer je v drugi polovici leta 2020 pristopila tudi Občina Piran. "Program je bil zelo dobro sprejet s strani občanov," pravijo na občini. V svojem prostem času prevoze opravlja šest prostovoljnih voznikov, ki so večinoma mlajši upokojenci.

Na dnevi ravni beležijo različno število prevozov - večinoma od enega do šest prevozov na dan, v povprečju pa tri prevoze dnevno. Največ za namen prevoza starejših oseb do Splošne bolnišnice Izola, Ortopedske bolnišnice Valdoltra in Zdravstvenega doma Lucija. Od začetka programa so v Piranu zabeležili skupno 640 prevozov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija