NE COVID, TEŽAVE V OBALNIH DSO POVZROČAJO NEKATERI OBISKOVALCI: "Zaradi lastne varnosti jim ne upamo preprečiti vstopa"

Koper

Prvi in drugi val epidemije novega koronavirusa sta najbolj prizadela domove za starejše občane (DSO), ki so bili prava žarišča širjenja okužb. S cepljenjem in očitno boljšimi preventivnimi ukrepi pa se je stanje v ustanovah za upokojence umirilo. Kaj se po obalnih domovih za starejše dogaja trenutno? Kot smo izvedeli, imajo največ težav s preverjanjem PCT pogoja. 

V Obalnem domu upokojencev Koper, ki je lociran na Markovcu, trenutno ne beležijo okužb med stanovalci. "Nadejamo se, da tako tudi ostane, še posebej glede na razmere, ki se okrog nas zelo zaostrujejo," nam je povedala direktorica Neva Tomažič. Med zaposlenimi pa so prisotne tri okužbe s covidom-19. V enoti Doma upokojencev Ptuj v Olmu trenutno beležijo eno okužbo med stanovalci, medtem ko med zaposlenimi ni potrjenih okužb. Okužen stanovalec je nameščen v rdeči coni, a bolezen preživlja brez posebnih težav. V Centru za starejše občane Lucija se lahko pohvalijo, da so "brez covida", okužb namreč ne beležijo ne med zaposlenimi ne med uporabniki.

Vsi obalni domovi za starejše občane imajo sicer pripravljen protokol v primeru okužb oz. že suma na okužbo. Vzpostavljene imajo sive cone v primeru suma na okužbo in rdeče v primeru potrjenih okužb, sicer pa delo poteka ob upoštevanju vseh priporočil in navodil za preprečevanje in obvladovanje širjenja okužb.

Stanovalci so povečini cepljeni, nekateri tudi že s poživitvenim odmerkom

V domu na Markovcu je cepljenih 90 odstotkov stanovalcev, medtem ko med zaposlenimi delež cepljenih ali prebolelih znaša nekaj več kot 50 odstotkov. Poživitveni odmerek ni prejel še noben stanovalec. V Olmu so cepljeni skoraj vsi stanovalci, kar 98 odstotkov, ravno danes jih bodo kar 35 cepili še s tretjim odmerkom. Med zaposlenimi je delež cepljenih 59-odstoten. V Luciji je cepljenih 83 odstotkov uporabnikov in 49 odstotkov zaposlenih. "Poživitveni odmerek je prejelo že 55 uporabnikov in tudi nekaj zaposlenih," nam je povedala direktorica Marinela Šavle Reščič.

V Olmu so zadnjo smrt zabeležili v minulem mesecu

Novih okužb s koronavirusom v Obalnem domu za upokojence Koper ne beležijo že vse od konca februarja 2021, tako da od takrat med oskrbovanci tudi ne beležijo več smrti, povezanih s covidom-19. V olmski enoti Doma upokojencev Ptuj so v času epidemije zabeležili 13 smrti stanovalcev, v zadnjem mesecu je zaradi covida umrla ena oseba. Kot nam je še povedala direktorica Vesna Šiplič Horvat, so bili med umrlimi stanovalci polno cepljeni trije. Iz Lucije pa so nam sporočili, da je v času okužbe, ki se je pri njih pojavila novembra 2020, umrlo 22 uporabnikov. "Pozneje okužb nismo imeli, torej tudi smrti kot posledico covida ne. Nihče od cepljenih ali prebolelih ni ponovno zbolel." 

Zaradi PCT-ja grožnje in agresija 

PCT pogoj, ki je od 15. septembra nujen praktično na vsakem koraku, je seveda potreben tudi v domovih za starejše občane, a po besedah Neve Tomažič, direktorice Obalnega doma za upokojence v Kopru, na Markovcu težav s preverjanjem nimajo: "Svojci in ostali obiskovalci so pokazali veliko razumevanja pri upoštevanju PCT pogojev in do sedaj nismo imeli nikakršnih težav."

Drugačne odgovore pa smo dobili iz Olma in Lucije. "Pri posameznih obiskovalcih naletimo na odpor, da bi nam izkazali enega izmed pogojev PCT, zaposleni so deležni zmerjanja," je o dogajanju v Olmu povedala Šiplič Horvatova. Šavle Reščičeva pa je izpostavila, da se v Luciji soočajo celo z agresijo in grožnjami. "Pretežni del obiskovalcev izpolnjevanje PCT pogoja spoštuje in smo jim zato hvaležni. Žal pa se v enem ali dveh primerih srečujemo z izjemno agresivnimi osebami, ki nam grozijo in jim zaradi lastne varnosti ne upamo preprečiti vstopa v center," je priznala. "Zelo nas žalostijo tudi negativni komentarji, obtoževanja in grožnje s tožbami na družbenih medijih," je še dodala direktorica Centra za starejše občane Lucija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  07 .10. 2021 ob  20: 10
Ma kdo te bo tozu?!
Groznje so samo groznje,nima nobene veze z dejanji clovek te hoce samo prestrasit ce tega ne doseze pol zacne cmizdit
manemebasat |  07 .10. 2021 ob  17: 50
Drugi val, tretji val, cetrti val... prvo cepljenje, drugo cepljenje, pozivitveni odmerek. A bebci ne vidite da vas nategujejo?
td |  07 .10. 2021 ob  12: 17
Niso še nikoli slišali za kakšen namen obstajajo varnostne službe? Je tak problem najet varnostnika. Ma nabit kazen odgovornim, pa bo hitro rešeno.