NASINO OPOZORILO ZA PRIHODNOST: Je valentinovo tega leta ogroženo?

Svet

Vsi doslej opazovani asteroidi v bližini Zemlje, ki jih spremlja Nasa, niso predstavljali nobene nevarnosti za naš planet, je pa Nasa odkrila enega, ki je prvi na uradnem seznamu za merjenje nevarnosti trka z Zemljo.

Iz Nasinega urada za koordinacijo planetarne obrambe so sporočili, da je valentinovo 2046 ogroženo, saj obstaja "majhna možnost", da bo ravno na ta dan Zemljo zadel asteroid v velikosti olimpijskega bazena.

Projekcije Evropske vesoljske agencije (ESA) pravijo, da je verjetnost, da bo omenjeni asteroid leta 2046 trčil v Zemljo 1 proti 625, Nasine projekcije pa menijo, da je možnost nekoliko večja, in sicer 1 proti 560. V Nasi so medtem dodali, da se lahko verjetnost trka asteroida še spremeni, ko bo zbranih več opazovanj in opravljena dodatna analiza.

NASA ima orožje za to

Asteroid 2023 DW, ki so ga prvič opazili 2. februarja letos, ima po podatkih Nase premer približno 50 metrov. Ko bo krožil okoli Sonca, je predvidenih 10 približevanj Zemlji, najbližji naj bi se zgodil 14. februarja 2046, preostalih devet pa med letoma 2047 in 2054.

2023 DW potuje s hitrostjo približno 25 kilometrov na sekundo, na razdalji več kot 18 milijonov kilometrov od Zemlje, vsakih 271 dni pa ta asteroid naredi polni krog okoli Sonca.

Spomnimo, da je septembra 2022 NASA z uspešno misijo DART dokazala, da ima človeštvo orožje proti potencialno nevarnim asteroidom in je pripravljeno na takšne scenarije. V misiji je namreč Nasina sonda namerno zadela asteroid, da bi spremenila njegovo pot.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija