NASILNI PROTESTI V BRUSLJU: Policisti reagirali z vodnim topom in solzivcem (FOTO, VIDEO)

Svet

Več deset tisoč ljudi se je danes v Bruslju zbralo na protestih proti omejevalnim ukrepom zaradi širjenja novega koronavirusa, zlasti njegove različice omikron. Po navedbah organizatorjev se je na protestnem shodu zbralo 500.000 ljudi, po podatkih policije pa okoli 50.000. Med udeleženci so bili tudi številni iz drugih evropskih držav.

Po navedbah novinarjev francoske tiskovne agencije AFP se je na protestih zbrala veliko večja množica kot na podobnih prejšnjih protestnih shodih v belgijski prestolnici, kjer je tudi sedež evropskih institucij.

Organizatorji so navedli število 500.000, policija pa poroča o 50.000 udeležencih. Protestniki so se zbrali dopoldne na severni železniški postaji, od koder so krenili na pohod do parka Cinquantenaire v bližini evropske četrti. Policija je že pred začetkom shoda aretirala šest ljudi, poročajo belgijski mediji.

Protestniki so nosili napise, na katerih so kritizirali belgijskega premierja Alexandra De Crooja in covidno potrdilo ter se sklicevali na svobodo in demokratične vrednote. Mnogi med njimi niso nosili zaščitnih mask.

Protestnikom so se pridružili tudi somišljeniki iz drugih evropskih držav, ki so se tako odzvali pozivu organizatorjev, med katerimi so bili Svetovna demonstracija za svobodo in Evropejci združeni za svobodo. V množici je bilo opaziti tudi zastave Poljske, Nizozemske in Romunije, poroča AFP.

"Kar se je dogajalo od leta 2020, je ljudem omogočilo, da se prebudijo," je dejala Francesca Fanara, ki je pripotovala iz francoskega Lillea v bližini meje z Belgijo, medtem ko je Adolfo Barbosa iz Portugalske kritiziral "zdravstveno diktaturo".

Med protesti je po poročanju belgijske tiskovne agencije Belga v evropski četrti Bruslja prišlo do izgredov. Protestniki so obmetavali policijo in poškodovali nekatere zgradbe, zaradi česar so se oblasti odzvale s solzivcem in vodnimi topovi.

Belgija se tako kot mnoge druge evropske države sooča z velikim porastom okužb, ki jih poganja širjenje različice omikron. Vlada se je sicer v petek odločila za uvedbo koronskega barometra za boljše upravljanje epidemije, ki bo povezano s stanjem v bolnišnicah. Od 1. marca pa bo v državi za ohranitev veljavnosti covidnega potrdila obvezen poživitveni odmerek cepiva, če bo od drugega minilo že več kot pet mesecev. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  24 .01. 2022 ob  14: 37
PREKLETI GNUSI REGIONALSKI, OGABNI STE! In seveda boste tudi najebali. Resnica prihaja na dan, vse vas, skupaj z politiki, zdravniki, sestrami, policaji in vso ostalo garnituro kriminalcev, odgovornih genocida bomo peljali pred sodisca! Ta vikend smo se zbrali miljoni po celem svetu v miren protest proti ukrepom in genocidu, vi tele bani pa pisete o teh stirih vandalih, ki so jih placali kot kockarje v Ljubljani. REGIONAL GNUS OGABNI!
ManofSteel |  24 .01. 2022 ob  09: 23
-1
Kakšno zavajanje v članku, da te prav dvigne pritisk na 360 !! Zakaj ne napišeš brdaus jedan, da so to člani Antife, Migranti, antivaxerji ipd. "civilne iniciative" ! Nismo vsi odcepljeni od sveta...imaš tovrstnih posnetkov na Tweterju iz prve roke vseh novinarjev iz Bruslja ! Nehajte zavajat ovce, ker to vas bo drago stalo...en dan bo samo zaklenjen vaš portal ! Ob naslednjem mandatu bo padla pobuda v DZ, da se takšne nebuloze kaznuje brez nobene tolerance !