NAŠI SOSEDI NAJ BI RAZGLASILI IZKLJUČNI GOSPODARSKI CONI V JADRANU: Logar na obisk v Italijo, doma pogovori za zaprtimi vrati

Slovenija

Slovenija vselej ravna v evropskem duhu in enako pričakuje od evropskih partneric, je včeraj poudaril zunanji minister Anže Logar v povezavi z navedbami Italije in Hrvaške glede izključnih gospodarskih con v Jadranu. Gre za strateško vprašanje, ki ga nameravajo reševati s strpnim dialogom in ne na očeh javnosti, je še izpostavil.

Anže Logar

Logar verjame, da bo evropski duh tudi v prihodnje krepil medsosedske odnose. Spomnil je, da je bilo sprejetih kar nekaj sporazumov oziroma sklepov s posebno referenco na ravnanje v evropskem duhu, na primer tripartitni sporazum iz junija 2004, sklep v saboru glede zaščitne ekološko-ribolovne cone na Jadranu (Zerc) in reference v pogajalskih okvirih.

"V partnerskih odnosih se pričakuje, da evropski duh vsi spoštujemo. Verjamem, da bo v uvidu zaščita Jadrana, ki je pomembna za vse države ob Jadranskem morju," je poudaril v virtualnem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju po zasedanju zunanjih ministrov zveze Nato.

Čez teden dni Logar na obisk k italijanskemu kolegu 

Minister ob tem poudarja, da se ne sme igrati na prvo žogo in da tega strateškega vprašanja ne bodo reševali na očeh javnosti, temveč po običajnih diplomatskih kanalih. Ko bo strateškim interesom zadoščeno, bodo o tem obvestili javnost, ki si to zasluži, je pojasnil.

Logar je še povedal, da jih je Italija neuradno obvestila o namerah, in spomnil, da odhaja 10. decembra na obisk k italijanskemu kolegu, s katerim bosta govorila o tem. Seznanjen je tudi z izjavami zunanjih ministrov Italije in Hrvaške v Zagrebu.

Slovenija je po Logarjevih besedah pomorska država in v njenem interesu je, da se zaščiti okolje. Za Slovenijo je tudi pomembno, da je obveščena in da je vključena v vse te razprave.

Minister je ob tem tudi izpostavil opažanje, da posamezni predstavniki opozicijskih političnih strank že izpostavljajo to temo v političnem kontekstu. Ker gre za strateško temo, bo razprava o tem še potekala, tudi v DZ, je dejal.

HDZ: Izključno gospodarsko cono bomo razglasili do konca jesenskega zasedanja parlamenta

Izrazil je tudi prepričanje, da bo po obisku v Italiji seja odbora za zunanjo politiko, ki pa bo za zaprtimi vrati, ne javna, ker gre za strateško temo, pri čemer je treba s strpnim dialogom iskati in zasledovati rešitve, ki so v slovenskem strateškem interesu.

Načrte o razglasitvi izključne gospodarske cone v Jadranu je italijanski zunanji minister Luigi Di Maio razkril v ponedeljek med obiskom v Zagrebu in k podobni razglasitvi pozval tudi Hrvaško. Zatem so v torek v hrvaški vladajoči stranki HDZ napovedali, da bodo hrvaško izključno gospodarsko cono razglasili do konca jesenskega zasedanja parlamenta.

Luigi Di Maio

Razglasitev izključne gospodarske cone omogoča mednarodna konvencija o pravu morja. Obalni državi daje možnost razglasitve take cone do 200 navtičnih milj od obale, v njej pa ima ekskluzivne pravice glede izkoriščanja morskih virov ter tudi energije morja in vetra.

Hrvaška je sicer leta 2003 razglasila ekološko ribolovno cono, ki pa je zaradi pritiskov Italije in Slovenije ni uspela v celoti uresničiti in od leta 2008 ne velja za članice EU. Je pa hrvaški premier Andrej Plenković med predstavitvijo načrtov svoje vlade po letošnjih julijskih parlamentarnih volitvah izpostavil izdelavo prostorskih načrtov za ekološko ribolovno cono in epikontinentalni pas v Jadranu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  03 .12. 2020 ob  15: 22
nič hudega, naše morje je na Balatonu
Istriano |  03 .12. 2020 ob  14: 09
Državna meja in Piranski zaliv, Hrvaška : Slovenija 1 : 0, Teran, Hrvaška : Slovenija 1 : 0, Kranjska klobasa Hrvaška : Slovenija 1 : 0, Izključna gospodarska cona v Jadranu, Hrvaška : Slovenija 1 : 0.

Zakaj?

ZATO, KER SO SLOVENSKI DIPLOMATI ENI VELIKI LUZERJI!!!