NAPOVEDI IJS, KDAJ BI LAHKO "OBVLADALI" EPIDEMIJO: Na Obali ponovno brez novih okužb

Slovenija

V nedeljo so po podatkih vlade v Sloveniji opravili 1354 PCR testov na novi koronavirus, pozitivnih je bilo 191. Delež pozitivnih testov je bil 14,1-odstoten. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb se je znižalo na 682. V bolnišnicah se zdravi 643 bolnikov s covidom-19, 158 jih potrebuje intenzivno nego. Pet bolnikov je v nedeljo umrlo.

V primerjavi z nedeljo pred tednom dni je bilo to nedeljo zabeleženih približno 40 okužb manj, v primerjavi z dnevom poprej pa 225 okužb manj. V nedeljo so opravili tudi 6418 hitrih testov na okužbo z novim koronavirusom, pri katerih pozitivne izvide potrjujejo še s PCR testi.

V bolnišnicah se zdravi 13 covidnih bolnikov več kot dan prej, en več tudi potrebuje intenzivno zdravljenje. Iz bolnišnic so odpustili 23 bolnikov. Tako kot v soboto je tudi v nedeljo umrlo pet covidnih bolnikov.

Sedemdnevno povprečje števila okužb se je v primerjavi z dnevom prej znižalo za šest.

Trend obolelosti s koronavirusom v ???????? na dan 25. 4. 2021 (00:00-24:00): - Št. testiranj: 1354 - Št. pozitivnih: 191...

Objavil/a Vlada Republike Slovenije dne Ponedeljek, 26. april 2021

V nedeljo v obalno-kraški regiji novih okužb niso zabeležili. Skupno število aktivnih okužb v tej regiji tako ostaja 332.

V izolski bolnišnici se medtem zdravi 24 koronavirusnih bolnikov, pet so jih na novo sprejeli včeraj. Šest oseb potrebuje intenzivno terapijo, dve na novo, kažejo podatki Sledilnika za covid-19. 

V rumeno fazo v prvi polovici maja?

Na Institutu Jožef Stefan (IJS) so pripravili novo projekcijo razvoja epidemije. Po njihovih izračunih, pri katerih so upoštevali sedemdnevno povprečje potrjenih okužb izpred nekaj dni, ko je to znašalo 698, medtem ko se je včeraj znižalo na 682. "Epidemiologi bodo lahko učinkovito spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih oseb padlo pod 300 na dan. S tem nam bodo lahko pomagali še dodatno in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populaciji. Pri trenutnih pogojih, ko je tedensko povprečje 698 in ocenjeno reprodukcijsko število R=0,93, bi lahko to stanje dosegli v prvi polovici junija," so zapisali.

Po ugotovitvah IJS število dnevno pozitivnih oseb v starostni skupini nad 65 let upada, medtem ko zasedenost bolnišničnih kapacitet stagnira. Trenutno je delež kužnih približno 1 odstotek prebivalstva oz. približno vsak 100. prebivalec.

Strokovnjaki predvidevajo, da bomo ob nadaljevanju trenutnega razvoja epidemije v rumeno fazo prešli v prvi polovici maja. Kriterija, ki omogočata prehod v rumeno fazo, sta pod 500 covidnih bolnikov v bolnišnicah in sedemdnevno povprečje okužb manjše od 600. Hkrati sicer opozarjajo, da vpliva nedavnega sproščanja ukrepov v oranžni fazi na nadaljnji potek epidemije niso upoštevali.

V rumeni fazi bi po vladnem semaforju sledila dodatna sproščanja ukrepov, in sicer bi se odprle turistične namestitve - delno so sicer se že - srednje šole in fakultete pa bi pričele delovati brez omejitev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koper |  27 .04. 2021 ob  09: 31
Smešni ste s temi novicami.Domačini nosa iz hiše niso pomolili na račun raje ki se je zgrnila iz celine.Kaj šele da bi se kdo šel testirat.