NAJVEČJI DNEVNI PORAST OKUŽB: Ta država je na drugem mestu prehitela Brazilijo

Svet

Indija je po številu okužb z novim koronavirusom na drugem mestu prehitela Brazilijo. V Indiji so doslej potrdili 4,2 milijona okužb, v Braziliji pa 4,12. Indija po številu primerov zaostaja samo še za ZDA, kjer so jih zabeležili 6,25 milijona, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po številu smrtnih žrtev covida-19 Indija, ki ima 1,3 milijarde prebivalcev, ostaja na tretjem mestu na svetu. Umrlo je 71.642 ljudi. V Braziliji je ta bolezen zahtevala 126.203 smrtne žrtve, v ZDA pa 188.540.

Iz te azijske države od avgusta poročajo o največjih dnevnih porastih okužb. Danes so pristojne oblasti sporočile, da so v zadnjem dnevu potrdili več kot 90.000 okužb.

"V zadnjih dveh tednih se je povprečje povečalo z okoli 65.000 na okoli 83.000 primerov na dan, kar je 27-odstotno povečanje," je povedal virolog Shahid Jameel. Število se je povečevalo za okoli dva odstotka na dan, je dodal. Trend je označil za "precej skrb zbujajoč".

Indija v povprečju testira po deset milijonov ljudi na dan, nameravajo pa testiranje še okrepiti. Po mnenju Jameela je to prepozno. "To bo odkrilo več asimptomatskih ljudi, ki so pravi vir tega širjenja v Indiji. Treba je okrepiti tudi testiranje na podeželju, saj več kot dve tretjini primerov prihaja od tam," je dodal.

Kljub opozorilom, da bi lahko po številu primerov prehiteli ZDA, Indija postopoma odpira svoje gospodarstvo, ki ga je koronakriza močno prizadela. Med aprilom in junijem se je skrčilo za rekordnih 23,9 odstotka.

Danes so na primer po šestih mesecih znova odprli podzemne železnice v večjih mestih. Med drugim v prestolnici New Delhi in finančni metropoli Mumbai, ki sta med najhuje prizadetimi indijskimi mesti v epidemiji covida-19.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija